Inca de la varste fragede, aceasta manie, stabileste rolul si regulile in interiorul grupului de barbati.
“Dorinta de putere excesiva a dus la caderea ingerilor. Dorinta de cunoastere a fost motivul caderii barbatilor.” F. Bacon
Inca de mic, baiatul vrea sa fie superior celorlalti. Se lauda ca are masinuta mai frumoasa sau ca este mai inalt, ca alearga mai repede sau ca invata mai bine la scoala.
Mania competitiei este un factor evident de progres si de realizare personala. Dar, in egala masura, poate fi principala sursa de angoasa, de depresie sau de adictii.
Copilul trebuie sa invete de mic care sunt normele si valorile sociale pentru a nu suferi mai tarziu. Daca in perioada copilariei comparatiile dintre baieti aduc suferinta prea multa, caracterul dar si stima de sine formate acum, ii pot aduce imense deservicii toata viata.
Dar sa vedem ce poate insemna aceasta manie, la barbati.
1. Mania competitiei se poate invata in copilarie, adolescenta sau tinerete. Se naste obligatoriu in urma unei traume. Daca nu am avut ceva cand eram copil, acum trebuie sa am si nu stiu cand este cazul sa ma opresc. Sau sa ofer propriului copil, dincolo de nevoile lui.
2. Mania competitiei, avand la baza o frica sau o furie, poate aduce:
- Elemente pozitive: o cariera stralucita, realizari financiare, o familie cu multi copiii. De asemenea daca trauma nu este rezolvata, independent de succesul obtinut, barbatul poate suferi de tulburari de comportament sau personalitate. Exemplu: uitati-va la indivizii care sunt realizati social, care se drogheaza, consuma alcool excesiv, se casatoresc de mai multe ori, au copii cu mai multe femei, cresc si distrug afaceri…
- Elemente negative: daca, din varii motive, nu reusesc sa realizeze ceva semnificativ, pot cadea intr-o depresie profunda sau in adictii ce ii distrug viata.
- Cum va dati seama daca suferiti, sau daca sunteti cu cineva care sufera de aceasta manie? Trebuie sa fiti atenti la urmatoarele elemente:
- Este intr-o competitie vesnica cu cineva mai bogat sau pozitionat mai sus social.
- Munceste tot timpul, uitand de: familie, prieteni, hobby-uri…
- Este nemultumit indiferent de ce realizeaza.
- Daca la inceput isi propune sa realizeze un anumit vis si il atinge, nu se opreste si nici nu se bucura de ce a realizat
- Este nervos, irascibil, nu doarme sau are cosmaruri, consuma in exces: droguri, medicamente, alcool, tigari. Este in permanenta nemultumit de imaginea lui, de colaboratori, de familie, de prieteni. Nu socializeaza sau uita sa mai plece de la firma. Se cearta fara un motiv aparent sau vrea sa divorteze. Vorbeste despre suicid sau chiar face planuri in acest sens.
Concluzie: mania comparatiei nu este caracteristica doar barbatilor, poate fi intalnita si la femei. Daca remarcati din cele enumerate mai sus ca aveti astfel de stari voi sau cineva apropiat, apelati la ajutor specializat. Un psiholog cu experienta poate remarca cum si cand au avut loc traumele sau in ce constau manifestarile negative la persoana respectiva. Pentru ca, mai apoi, sa se intre intr-un program de reechilibrare personala si de readucere a sentimentului de comfort si bucurie.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : kudika.ro