Cum iti pregatesti adolescentul pentru prima intalnire?

Posted: 13 ianuarie 2019 by admin

Aceasta este una dintre problemele pe care parintii sau in mod special, mamele, doresc sa le discute cand vin la cabinet.

Aceasta este una dintre problemele pe care parintii sau in mod special, mamele, doresc sa le discute cand vin la cabinet. Au mari temeri sa nu greseasca cumva in privinta atitudinii pe care o pot avea cu propriul copil care, parca pe nesimtite, a devenit adolescent. Doreste sa inteleaga daca anumite comportamente sunt in regula, daca nu cumva se grabeste sa faca pasul spre adolescenta, sau cum il pot ajuta sa nu sufere din dragoste. Pentru ca fiecare parinte se gandeste in primul rand la suferinta iar mai apoi la suportul pe care il poate da propriului copil pentru a intelege mai corect noua lui lume.

Sexualitatea, relatiile, dragostea, intalnirile cu persoanele de sex opus, modul in care se imbraca sau vorbeste, faptul ca nu mai are pofta de mancare ori sta prea mult pentru a-si aranja parul sau tinuta. Toate acestea precum si multe altele par acum ecuatii cu prea multe necunoscute pe care doreste sa le rezolve cumva, astfel incat propriul copil devenit acum adolescent, sa sufere cat mai putin, sau deloc.

Scopul psihoterapiei sau consilierii este acela de constientizare si dezvoltare a unor comportamente parentale care sa consolideze relatia parinte-copil. Astfel se poate trece la un nivel in care relatia sa fie de prietenie si suport pentru a nu ne trezi cu comportamente nedorite ale propriului copil cum ar fi: tulburari de personalitate, tulburari alimentare, apartenenta la grupuri rau famate, inceperea vietii sexuale prea devreme, scaderea rezultatelor scolare, etc.

Elementele importante ale relatiei parinte – adolescent, cuprind doua tipuri de comportamente:

Comportamente de evitat:

  • Nu il bombardati cu intrebari despre persoana de care s-a indragostit. Daca va simti nevoia va veni singur sa spuna.
  • Nu incepeti sa ii povestiti tot felul de scenarii sau situatii grave in care se poate gasi daca nu va asculta sfaturile. Acestea il vor invata sa se ascunda de dvs.
  • Incercati sa nu oferiti sfaturi despre: ce are de facut, cum sa se comporte, cum sa se imbrace, daca adolescentul nu a solicitat acest lucru.
  • Nu il urmariti tot timpul. Acum mai mult decat oricand are nevoie de intimitate.
  • Nu il spionati cautandu-I in telefon, calculator sau intrand pe neasteptate in camera lui.
  • Nu defaimati persoana de care s-a indragostit. Poate ajunge sa va urasca pentru un astfel de comportament sau in cea mai buna situatie nu va va mai vorbi despre iubirea lui.
  • Nu ii oferiti sume de bani exagerate, haine, masina sau alte beneficii nemeritate doar de dragul de a satisface orgoliul copilului. El trebuie sa stie ca poate fi sprijinit de parinti dar in concordanta cu ceea ce ofera si el la randul lui. Daca il invatati sa impresioneze prin statutul social sau financiar prea devreme si fara legatura cu rezultatele lui, stima lui de sine va avea o baza nerealista.

Comportamente corecte

  • Incercati sa vedeti viata prin ochii copilului. Nu uitati ca nu v-ati nascut parinte si ca ati fost si voi in aceasta situatie candva. Astfel va considera ca il intelegeti.
  • Cautati sa deveniti prietenul copilului vostru prin dialog dar si prin preocupari comune cum ar fi: un sport, o activitate sociala… Acestea il vor ajuta sa se deschida mai usor.
  • Incurajati-l sa incerce o relatie, conform varstei lui.
  • Aveti grija ca rezultatele scolare sa nu aiba de suferit datorita sentimentelor copilului.
  • Puneti in balanta rezultatele scolare cat si celelalte activitati pe care le solicitati de la copil cu ceea ce ii puteti oferi din ceea ce are el nevoie acum: timp, bani. In acest mod va invata ca trebuie sa oferi pentru a primi.

Concluzia psihologului:

In primul rand, pana cand devine adolescent aveti grija sa deveniti prieteni, obisnuindu-l de la o varsta frageda sa comunice cu voi ceea ce simte si starile prin care trece. Daca nu ati reusit pana la momentul primei iubiri sa creati o relatie bazata pe respect si comunicare incercati sa apelati la un psiholog pentru a invata cum sa creati aceasta relatie. Altfel autoritatea parentala, sfaturile, pedepsele nu vor face dacat sa il inraiasca. De asemenea nu uitati ca un articol nu tine niciodata loc psihoterapiei sau consilierii. Am redat doar cateva comportamente de genul: “asa da” si “asa nu”, dar pentru o acuratete mai mare si pentru o opinie profesionala este necesar sa apelati la un psiholog, pentru ca psihoterapia trebuie sa fie personalizata.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : garbo.ro