Dupa perioada sarbatorilor tendinta generala este de delasare, lene, superficialitate pana la tristete sau depresie.
Dupa perioada sarbatorilor tendinta generala este de delasare, lene, superficialitate pana la tristete sau depresie. Acesta se datoreaza faptului ca sarbatorile vin sa puna un val de bucurie sau euforie, peste toate realizarile sau nerealizarile anului ce tocmai da sa treaca, fara sa aiba la baza ceva concret, in afara dorintei de a sarbatori si de a ma simti bine cu orice pret. Motivele pentru care marea majoritate a oamenilor traiesc aceste stari dupa sarbatori sunt destul de simple:
- Asteptari neimplinite legate de bucuria pe care ar fi trebuit sa o simta de sarbatori;
- Realizarea faptului ca au cheltuit sume mari de bani, fara sa simta ca s-au bucurat de produsele cumparate sau ca au ramas pur si simplu fara resurse financiare;
- Exageratul in privinta cantitatii si a calitatii produselor consumate: mancare, alcool, tutun;
- Intoarcerea (considerata de unii prea brusca) la activitatile cotidiene care nu aduc neaparat bucurie, cum ar fi: locul de munca, relatiile disfunctionale, starea de sanatate precara – afectata cu atat mai mult de exagerarile pe care le aduc sarbatorile. Iar lista poate continua…
Modul concret din punct de vedere psihologic prin care ne putem simti bine si dupa sarbatori contine urmatoarea indrumare: Construiti un plan de viata cat mai aproape de posibilitatile proprii, pentru anul care tocmai a inceput, si care sa contina date legate de:
- Familie: cum pot creste calitatea comunicarii, a implicarii si a satisfactiei pe care o pot simti si trai alaturi de cei dragi;
- Locul de munca: un plan cu ceea ce doresc sa realizez din punct de vedere personal, profesional, financiar sau in punct de vedere al carierei, care sa cuprinda o viziune de viitor viabila, posibil de atins care sa imi creasca motivatia interna si sa ma faca sa simt ca fiecare zi sau luna care trece ii ofera satisfactii si ma apropie de ceea ce mi-am dorit sa realizez;
- Hobby-uri: culturale, literare, spectacole, filme, care de asemenea imi pot creste bucuria de a trai;
- Program de activitati sportive: acestea imi pot imbunatati starea de sanatate, tonusul muscular si psihic, greutatea corporala, putand genera o stare de bine si multumire.
Opinia psihologului: daca incercati sa aveti planuri de viata concrete la care sa va raportati prin prisma ecuatiei: timp afectat-valoare obtinuta-bucurie simtita, aveti toate sansele sa va simtiti impliniti si fericiti. Altfel aveti varianta de a va lasa dusi de valul generalitatii care de cele mai multe ori creaza obscurantism si plafonare. Daca citind acest articol considerati ca nu puteti face singuri ceea ce am scris, apelati cu incredere la un psiholog. Astfel veti castiga timp si veti invata o seama intreaga de tehnici care sa va apropie de ceea ce va doriti, de bucuria sau satisfactia de viata la care visati.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : kudika.ro