Ce efecte psihologice poate avea somajul asupra unei persoane?
Din nefericire, efectele pot cuprinte tot orizontul de afectiuni psihologice cunoscute. Acestea insa pot fi mai grave sau mai putin grave, in functie de: temperament, caracter, varsta, nivelul social, alte posibile oportunitati de angajare, persoane pe care se poate sprijini afectiv sau constructiv, nivelul de educatie, experienta sociala, sau asocierea cu alte afectiuni medicale pe care individul le avea la momentul concedierii.
Dar sa incercam sa enumeram posibilele efectiuni ce se pot declansa in cazul in care o persoana ramane somera:
- Tulburari de personalitate: paranoida, antisociala, borderline, evitanta, obsesiv compulsiva, dependenta
- Tulburari de comportament: episoade de agresiune fata de oameni sau animale, episoade de distrugere a unor bunuri proprii sau ale altora
- Ciclotimie
- Tulburare bipolara
- Tulburari ale somnului: cosmaruri,somn intrerupt,hiper sau hipo somnie
- Tulburari alimentare: obezitate, alimentatie obsesiv-compulsiva, bulimie, anorexie
- Tulburari ale vietii sexuale: frigiditate, anorgasmie, ejaculare precoce, lipsa erectiei
- Tulburari ale interactiunilor sociale: lipsa dorintei de a mai interactiona social, sau dorinta exagerata de “a iesi” de “a-si trai viata la maxim”
- Adictia de droguri, alcool, medicamente
- Anxietate, depresie, hipocondrie (ipohondrie)-senzatia ca sufera de o boala grava pe care nu i-o descopera nimeni pentru ca nu se pricep, sau pe care o stiu dar nu vor sa i-a spuna, atacuri de panica, ganduri suicidare
Cum poate influenta somajul viata unei persoanel?
Asa cum am aratat mai sus, ii poate schimba viata intr-un mod foarte grav sau mai putin grav, in functie de factorii descrisi mai sus. Insa, sa nu uitam faptul ca, uneori, concedierea poate avea si efecte bune.
Care pot fi aceste efecte benefice?
- Atunci cand jobul nu iti mai facea placere, cand te considerai si chiar erai subplatit si supra incarcat cu sarcini de serviciu, concedierea iti poate “deschide ochii” spre alte oportunitati, la care, de altfel, nu te-ai fi gandit, plafonat fiind in ceea ce faceai.
- Atunci cand apare plafonarea profesionala sau din perspectiva avansarii. De foarte multe ori, oamenii asteapta prea mult timp posibilitatea de a fi avansat sau de a primi mai multe beneficii din parte companiei: de ordin financiar, training-uri profesionale sau de dezvoltare personala. Odata concediat, individul isi poate gasi o oportunitate mult mai buna pe piata muncii.
- Poate reprezenta un factor de motivatie. “ In loc sa ma apreciati, voi ma dati afara. Ei bine, am sa va demonstrez eu cat de bun eram!” Un angajat care pleaca cu aceste ganduri, poate realiza lucruri marete la o alta companie.
Se reintegreaza mai greu o persoana somera?
Pentru o reintegrare cat mai rapida si usoara, este bine sa urmati urmatorii pasi:
- Revizuirea C.V-ului. Daca nu o puteti face singuri apelati la un prieten mai priceput sau la o companie de recrutari
- Trimiterea C.V.-ului la cat mai multe companii din sfera dvs de ocupatie, dar si la agentii de recrutare
- Discutii cu prietenii, fara a pune presiune, pentru a primi eventual din partea acestora o recomandare interna in cadrul companiilor in care ei activeaza
- Reevaluarea propriului plan de viata. Somajul a venit si cu un surplus de timp liber, pe care il puteti transforma in timp de calitate petrecut impreuna cu familia. Sau puteti merge la un sport mai des. Ori va puteti descoperi sau redescoperi un hobby.
Somajul poate reprezenta uneori, acel “sut in fund pentru a face trei pasi inainte”. Totul depinde de voi si de modul in care va decideti sa rezolvati aceasta problema. Succes!
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : osansapentruviitorultau.eu