A venit primavara, afara este cald, soarele straluceste, iar natura parca te invita la plimbare sau relaxare. Din pacate, concediul este inca departe.
In astfel de circumstante, in sufletul multora se pot naste frustrari, nevroze, tulburari de comportament sau alimentare, aproape pe nesimtite. Pentru ca nevoia de libertate, de natura sau de liniste isi cere pretul.
Din nefericire, prea multi se lasa purtati de aceste stari, dezvoltand comportamente ce le pot face rau lor sau altora.
Deseori sunt intrebat: de ce ma simt atat de frustrat? Ce pot sa fac pentru a nu mai simti ca este o vesnicie pana la concediu?
Raspunsurile sunt aparent simple. Insa disfunctiile de la baza starilor celor care intreaba sunt de cele mai multe ori foarte greu de corectat. Dar sa dezbatem cele doua intrabari capitale.
De ce ma simt frustrat?
Ei bine, motivele pot fi urmatoarele:
Probleme in relatia de cuplu sau lipsa unei astfel de relatii.
Probleme legate de locul de munca: suprasarcina profesionala, subplata, slaba pregatire profesionala, conditiile de lucru (lipsa luminii naturale, biroul foarte mic, lipsa intimitatii-in spatii open space).
O relatie disfunctionala cu sefii: acestia au o personalitate cu probleme, sunt slab pregatiti profesional sau au un comportament abuziv.
Relatii de prietenie cu persoane care nu va aduc plus valoare: prieteni care se plang tot timpul- va pot declansa nevroze, anxietate sau depresie. Prieteni depasiti de propriile vicii: alcool, droguri.
Lipsa unor hobby-ri. Aceasta este extrem de importanta, pentru ca trebuie sa intelegeti ca munciti pentru a va permite: vacante, concedii, weekend-uri, iesiri in oras, spectacole, etc. Hobby-urile sunt cele care vin sa echilibreaze balanta interna.
Pe de o parte este munca iar pe partea cealalta ar trebui sa se afla hobby-urile. Orice dezechilibru intr-un sens sau altul, va poate aduce lipsa satisfactiei de viata sau dependenta excesiva de anumite placeri.
Exercitiile fizice: lipsa acestora din programul zilnic va scad randamentul. Astfel veti ajunge sa va miscati mai greu, sa ganditi mai incet. Ajungand sa va simtiti mai bolnav sau mai batran decat sunteti de fapt.
Ce pot face pentru a nu mai tanji dupa concediu?
Reevaluati-va jobul. Incercati sa vedeti daca va aflati in postul sau firma care trebuie. Daca evaluarea este negativa, devine evidenta cauza frustrarilor. Iar fara sa faceti anumite schimbari, starea se poate agrava.
Reevaluati-va prietenii: aveti grija sa nu fie prea plicticosi, suparaciosi, uraciosi, vorbareti, tacuti, plangareti, alcoolici sau ipohondri.
Starile lor sunt si starile voastre, dar va va fi mai simplu sa vedeti la ei, ceea ce nu puteti vedea la voi insiva. Daca descoperiti ca sunteti in relatii cu persoane nepotrivite, cautati alti prieteni.
Cei care nu corespund, nu fac decat sa va lipseasca de bucuria de a trai.
Reevaluati-va relatia de cuplu. Daca descoperiti ca partenerul are probleme de genul: munceste sau lipseste prea mult de acasa, nu va ajuta, nu va intelege, nu va sprijina atat cat simtiti nevoia, consuma prea mult acool sau petrece prea mult timp cu prietenii in dauna familiei, apelati cat mai curand la consiliere de cuplu.
Concluzia fireasca consta in reevaluarea propriei vieti. Orice nemultumire legata de locul de munca, de salariu de comunicarea cu partenera, pot fi asemenea unor lentile intunecate care nu va lasa sa va bucurati de lumina soarelui. Un pic de hedonism nu strica, mai ales daca vine sa compenseze o depresie sau o anxietate. Succes!
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : business24.ro