Metode de a ne spori increderea in sine

Posted: 25 noiembrie 2018 by admin

Increderea in sine este ca un puzzle care se formeaza in primul rand din relatia cu ceilalti. Multe persoane se pierd in cerintele mediului din care fac parte, uitand ce isi doresc sau ce le face cu adevarat bine. Foloseste urmatoarele metode pentru a-ti creste increderea in sine.

Literatura, teatrul, filmul inseamna cultura ce ne va creste capaciatatea de a comunica sau de a intelege si memora lucruri noi.

Sportul. Cu cat ne cunoastem si ne simtim mai bine in propriul corp cu atat increderea in fortele proprii poate fi mai mare. In lipsa lui ne putem pierde sanatatea, linistea sau echilibrul, putem suferi dereglari hormonale, dereglari alimentare, dereglari ale somnului, dorintei sau activitatii sexuale.

Familia de origine ne vorbeste pentru prima data despre noi insine, inainte de a avea o identitate. Chiar daca o fac mai bine sau mai rau, chiar daca ne fac sa fim mai putin sau prea mult increzatori in fortele proprii, totusi, mai tarziu, putem invata din greselile lor.

Prietenii ne pot ajuta sa ne dezvoltam anumite abilitati precum cultura, sportul, comunicarea sau socializarea. Ori dimpotriva, ne demonetizeaza prin discutii lungi si sterpe, lamentari sau povesti de viata lipsite de trairi placute.

Alimentatia. In primul rand cum si ce mancam ( un „Cod al bunelor maniere” nu strica nimanui), apoi sa avem grija la cantitatea si calitatea produselor alimentare. Sa incercam sa descoperim din timp dereglarile alimentare (bulimia, anorexia), si sa nu uitam ca de cele mai multe ori raportul dintre inaltime si greutate este stabilit de obiceiurile noastre alimentare.

Sanatatea. Sa ne facem periodic analizele medicale si sa mergem la medic atunci cand avem o problema. Stima de sine crescuta presupune si sanatate optima, iar un zambet superb poate tine de igiena sau de vizite regulate la medicul stomatolog.

Cariera. O viziune despre viitor care sa cuprinda un scop la care dorim sa ajungem, care ne poate aduce faima, putere financiara, recunoastere sociala. Ori din contra ne poate lua timpul, energia, sanatatea sau ne poate distruge familia si relatiile sociale.

Hobby-urile sunt benefice cand ne aduc zambete sau clipe de fericire. La polul opus, suntem sclavii propriilor dorinte cand lucram excesiv pentru a ne putea permite o masina sau o vacanta scumpa, intretinere corporala excesiv de costisitoare etc

Comunicarea. Nimanui nu ii strica sa participe la cateva ore de dezvoltare personala pentru a invata diferenta dintre comunicare si verbalizare, pentru a afla mai multe despre comunicarea non-verbala sau despre cea verbala in care tonul face muzica. Sa invatam ce, cand si cum sa spunem in relatiile cu cei apropiati sau cu cei care nu sunt asa de binevoitori.

Vestimentatia. Traim intr-o societate in care conteaza foarte mult pretul hainelor, modul in care le asortam in anumite situatii sociale,  vremii de afara, trendului la moda in acel an.

Igiena corporala. Parfumul folosit, lotiunea dupa ras, grija de sine in general ne poate face mai placuti sau mai putin placuti de apropiati.

Estetica. Operatiile sau tratamentele de infrumusetare pot constitui o arma de seductie, ne pot aduce admiratia, ori dimpotriva penibilul.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : psychologies.ro