Depresivul suicidar: Intre propria soarta si nestiinta celorlalti

Posted: 25 noiembrie 2018 by admin

Sunt doar trei exemple de depresivi care odata ajunsi pe fundul prapastiei propriilor ganduri fac un gest necugetat prin care isi distrug propria viata dar si vietile altora.

Din punctul de vedere al psihologului astfel de situatii se pot intampla oricand cu un depresiv. Este destul de dificil pentru membrii familiei unui sinucigas sa isi dea seama la timp daca va urma, sau nu, un gest sinucigas. De obicei familia incearca sa acopere starile persoanei respective, considerand ca isi va reveni cumva, candva, curand si nu se va intampla nimic grav. Din pacate ce nu inteleg ei este ca o astfel de stare poate sa nu treaca de la sine nici azi, nici maine, sau poate niciodata… ba din contra se poate acutiza.

Din aceasta cauza primul lucru care trebuie facut in momentul in care remarcati un comportament ciudat la partenerul de viata, la vecin sau la un coleg, pana nu este prea tarziu, este gestul de a apela personal la un specialist. Astfel veti putea afla la timp care este diagnosticul corect si ce aveti de facut pentru a preantampina un eventual gest necugetat. Dar, din pacate prima mare greseala pe care o fac cei care se afla intr-o forma sau alta de relatie cu un depresiv suicidar, consta in faptul ca se gandesc sa il aduca pe acesta la specialist. Si pentru aceasta pun presiune pe individ, care aflat intr-o situatie dramatica, percepe presiunea ca pe un nou act de agresiune.Ceea ce ii confirma faptul ca nu este inteles de cei din jur. Astfel indubitabil se va duce cu gandul la o ultima solutie, un ultim gest prin care se le arate celorlalti cat sufera si nu este inteles.

Cauzele care duc la depresie si act suicidar:

  • Traume grave in propria copilarie: scandaluri, certuri sau orice forma de agresiune fizica sau verbala care il vulnerabilizeaza.
  • Decesul cuiva drag: mama, tata, bunici sau propriul copil.
  • Trame de natura fizica: a fost batut sau violat.
  • Traume de natura psihologica: decesul cuiva drag, despartirea de o persoana importanta sau divortul. Un examen ratat, somajul indelungat sau un job suprasolicitant.
  • Traume de natura medicala: probleme psihice sau o boala fizica. Un membru al familiei care sufera de o boala psihica, o depresie sau a avut o incercare de suicid.
  • Alcoolul, drogurile.

Cum vede lumea un depresiv suicidar:

  • Considera ca nimeni nu il intelege.
  • Crede ca situatia prin care trece el este dramatica si singura solutie o reprezinta suicidul.
  • Actul suicidar este un act prin care vrea sa atraga atentia asupra propriilor probleme sau suferinte (existente cu adevarat in viata lui sau doar imaginare).


Cum recunosti un depresiv suicidar:

  • Este tot timpul sau aproape tot timpul ingandurat, bantuit de ganduri negre.
  • Este agitat, nu isi gaseste locul sau sta cu privirea fixa intr-un punct o perioada lunga de timp.
  • Daca incerci sa il intrebi despre suferinta lui iti poate vorbi sau nu despre aceasta.
  • Daca iti spune, poti descoperi ca vorbeste despre situatii reale sau imaginare, considerand ca nu le mai poate face fata.
  • Vorbeste despre planuri sau scenarii de suicid: unde si cum isi va lua viata. Eventual pregateste: otravuri, medicamente, funii, cutite ori alte substante sau obiecte de care spune ca se va folosi pentru a-si lua viata.

Din nefericire o solutie universal valabila nu exista. Fiecare depresiv are propria maniera de comportament. De aceea primul pas trebuie facut de familie sau prieteni, oricine remarca primul problema. Acestia este bine sa mearga la specialist pentru a afla un diagnostic dar si pentru a invata cum sa se comporte cu o persoana cu probleme. Pentru ca, mai apoi, sa fie adus la psiholog sau psihiatru cel care sufera, pentru a se incepe o schema de medicatie, o internare sau un plan de psihoterapie. Daca veti astepta sa convingeti depresivul sa vina fara sa stiti cum sa faceti acest lucru, este posibil sa obtineti exact contrariul. Si anume, punerea planului acestuia in practica, fara sa ajunga vreodata sa fie internat sau sa urmeze o medicatie, pentru ca nu a ajuns nicidata la un specialist, considerand ca nimeni si nimic nu il mai poate ajuta. Ramanadu-i o singura solutie: sinuciderea. Cea care il va scapa cu adevarat de toate problemele.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : kudika.ro