PSIHOLOG – Tot ce trebuie să știi despre PERSONALITATEA ÎNVINGĂTORULUI! 10 trăsături ale oamenilor încrezători

Posted: 20 noiembrie 2018 by admin

Pentru ceilalți este mai greu, nefiind o calitate căpătată în copilărie. Ei își pot dori și cu ajutor specializat, chiar pot atinge performanțe nebănuite, explică psihoterapeutul Constantin Cornea.

Mai departe, expertul ne explică absolut toate aspectele de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim despre modul cum gândesc și acționează oamenii încrezători.

De asemenea, în partea a doua a acestui material veți afla ce trebuie să faceți dacă vă doriți să vă creșteți nivelul de auto-stimă, necesar pentru a vă îndeplini obiectivele de viață.  Specialistul ne explică și care sunt pseudosolțiile pentru a rezolva această problemă personală.

1.    Stimă de sine ridicată. Asta înseamnă că se consideră capabili să realizeze ceea ce și-au propus. Deasemenea găsesc și modul cel mai potrivit pentru a-și atinge obiectivele.

2.    Viziune de viitor clară.  Știu ce își doresc și se pot proiecta cu ușurință într-un viitor pe care îl construiesc cu pricepere.

3.    Sunt pozitivi și energici. Găsesc resurse și soluții acolo unde alții văd doar probleme.

4.    Își fac prieteni dar și dușmani cu ușurință. Pentru că sunt orientați spre scopuri personale, uneori, pot fi destul de cinici în a se folosi de persoanele ce le înconjoară pentru a-și atinge obiectivele.

5.    Sunt selectivi. Indiferent dacă vorbim de scopurile ales, prieteni, parteneri de viață sau meserie, ei știu să își aleagă îngredințele potrivite pentru a atinge succesul.

6.    Îi văd pe ceilalți doar ca pe niște resurse. Din nefericire, așa cum am mai arătat și mai sus, mulți dintre cei încrezători sunt cinici. Pentru că ei cred că au ceva de făcut în viață și preferă să nu se lase încurcați de nimeni și nimic.

7.    Nu renunță cu ușurință. Sunt foarte persuasivi, pentru că își doresc rezultate. Iar succesul și-l construiesc, uneori, pe baza micilor înfrângeri. Pentru că, înfrângerile îi ambiționează, îi fac să își dorească să își depășească limitele proprii.

8.    Vor întotdeauna mai mult, mai bine. Personalitatea lor seamănă cu a unui gambler, pentru că le place foarte mult să își asume riscuri, hrănindu-se cu excesul de adrenalină rezultat.

9.    Totul său nimic, albă sau neagră, bun sau rău. Pentru ei, lumea are puține nuanțe de gri.

10.    Vor succesul cu orice preț. Indiferent de provocări, ei urmăresc tot timpul să aibă succes. Și pentru a-și realiza scopurile, pot renunța la familie, la prieteni, sau la un job care îi plictisește.

Încrederea de sine și tulburările de personalitate

Din perspectivă psihologică, trebuie însă să analizăm și ce se poate ascunde în spatele unei persoane încrezătoare. Și putem descoperi, destul de des de altfel, că în spatele încrederii se pot ascunde două tulburări de personalitate:

1.    Tulburarea de personalitate psihopată. Aceștia sunt recunoscuți pentru lipsa de sentimente, dar și pentru încrederea exagerată și de multe ori nefondată, în calitățile proprii. Ei pot fi recunoscuți foarte ușor, datorită lipsei de implicare afectivă cât și capacității “de a călca pe cadavre” pentru a-și atinge scopurile.  Studiile din SUA, arătă faptul că, între 3 și 5% dintre indivizi pot suferi de această afecțiune.  

2.    Tulburarea de personalitate narcisică. Acești indivizi sunt foarte îndrăgostiți de imaginea proprie, considerându-se foarte importanți, frumoși, culți sau inteligenți având o nevoie viscerală de a fi admirați. Însă, dacă aveți un pic de răbdare cu ei, puteți descoperi că în spatele acestei măști, se pot ascunde persoane foarte vulnerabile, ce joacă doar un rol pentru a-și ascunde propriile frici.

Stima de sine este un atribut înnăscut, al celor încrezători. Așa au fost crescuți de mici, cu încredere în forțele proprii dar și cu dorința de a realiza lucruri mărețe.

Încrederea de sine: Ce putem face pentru a ne crește încrederea în forțele proprii?

În primul rând să evaluăm care sunt cauzele stimei de sine scăzute. Apoi să nu încercăm să găsim o variantă de genul:” 3 pași pentru a fi mai încrezător” . Subliniez acest aspect, pentru a evidenția o carență de aducație a zilelor noastre. Aceea de a considera regatul Google, soluția pentru orice. Pentru că nu este așa.

Primul pas, cel mai important de altfel, constă în a apela la un specialist. Pentru a constata dacă nu cumva, lipsa de încredere are la bază o depresie, o frică inconștientă învățată în copilărie de care nu ne putem debarasa. Apoi, printr-un plan terapeutic corect și personalizat, se poate trece la corectarea problemelor.

Celelalte soluții, pe care se pune mare preț în ziua de azi, sunt din perspectiva psihologică, doar pseudosoluții susținute de persoane ce nu au o bază profesională corectă.

Pseudosoluțiile sunt: sportul, hobby-urile, actele de cultură, actele caritabile sau discuțiile interminabile cu prietenii.

De ce sunt acestea pseudosoluții?Simplu. Este posibil să nu ai energia de a face sport, cultura să te plictisească, actele de caritate să ți se pară inutile. Și exemplele pot continua.

Deasemenea, așa cum am mai spus, în spatele unei stime de sine scăzute se pot ascunde drame petrecute în mica copilărie, dezamăgirea sau furia de a nu avea un partener/ă, un loc de muncă cu atmosfera depresivă sau anxioasă, pentru că nu vă sunt recunoscute meritele, sunteți subplătiți, sunt avansate persoane mai puțin pregătite decât voi pentru că au fusta mai scurtă.

Apoi, un plan lipsit de profunzime, găsit pe net, care să vă rezolve problemele, vă poate acutiza stările. Așa depresia se poate adânci, pot apărea atacuri de panică, stări anxioase, adicții de tot felul, boli ce apar din neant și se tot mută prin corp, și uneori, gânduri suicidare.

Dacă vă doriți să deveniți o persoană încrezătoare, apelați la un specialist, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, cum vă permiteți, pentru a avea cele mai bune rezultate, repede, dar care să și țină mult.

Success!

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : garbo.ro