Workaholicul, intre patologie si normalitate. Tu unde te afli?

Posted: 31 octombrie 2018 by admin

Un workaholic este dependent de munca si, ca orice dependenta, aceasta ascunde o tulburare de personalitate, o depresie, o anxietate sau o trauma.

Am sa expun in prima instanta punctul de vedere al psihoterapeutului, cu toate ca persoanele aflate in situatia descrisa nu doresc nici pe departe o evaluare corecta a situatiei de catre un psiholog.

De cele mai multe ori aleg pentru feed-back un coach, mascandu-si in prima instanta problemele, pentru ca mai apoi, sa le adanceasca, devenind una cu problema.

Dar sa incercam sa explicam pe rand, ce inseamna aceasta „afectiune”. In spatele acestei probleme se pot ascunde urmatoarele caracteristici:

Probleme din familia de origine:

Depersonalizare sistematica aplicata de familia in care a crescut: „nu esti bun de nimic”, „nu ai sa reusesesti sa faci nimic in viata”, „nu te ridici la inaltimea asteptarilor noastre”, „nu meriti tot ceea ce am investit in tine”, „esti prea slab”, „nu esti barbat”, „esti prea influentabil”…etc.

Toate exemplele de mai sus nu sunt decat metode sistematice de depersonalizare care pot avea doua efecte diferite:

Ori o persoana care a realizat o cariera, o familie sau orice altceva, pe care familia de origine nu o recunoaste.

Sau o persoana care nu a realizat nimic, iar familia de origine isi explica acest aspect prin prisma faptului ca oricum nu aveati cum realizati ceva, date fiind calitatile…

Probleme personale care provin din familia de origine sau din relatiile importante din viata voastra cum ar fi:

Relatia cu familia de origine: cea care v-a spus ca orice ati face oricum nu se va realiza.

Relatia cu prietenii, care din varii motive, nu au crezut in voi, sau nu si-au dorit sa realizati ceva pentru ca ar fi fost in inferioritate fata de realizarile voastre…

Efectele sunt singurele care pot fi evaluate psihologic:

Timpul petrecut la serviciu:

Fuga de familie: familie cu probleme – copii mici de care trebuie sa aveti grija. Sotia care are diferite nevoi in spatele carora va ascundeti, socrii care va judeca, rude care se asteapta sa ii ajutati.

Fuga de voi: lipsiti de hobby-uri, incercati sa mimati ca viata de familie este tot ceea ce v-ati dorit, dar nu stiti cum sa puneti in ecuatia dorintelor voastre vs asteptarile lor.

Fuga de prieteni: in situatia in care aveti o anumita pozitie, dar nu mai doriti sa angajati prieteni pe care ii considerati inferiori.

Evaluarea viziunii firmei:

Aici ii putem intalni pe cei care doresc rezultate de la firma, fara sa inteleaga ce angajati are firma. Fara sa stie ce pot acestia, pentru ca firma le impune anumite angajamente.

Dar descopera faptul ca acestia nu le pot pot asigura, pentru ca nu au pregatirea necesara sau pentru ca, pur si simplu, nu pot.

Doar in momentul in care iti dai seama care este afectiunea din spatele problemei, doar atunci problema ta se va rezolva. Si asta depinde doar de tine.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : business24.ro