Furia poate fi una dintre cele mai distrugătoare emoții umane, de aceea managementul furiei poate fi vital. O avem cu toții dar, în funcție de persoană sau de situație, comportamentele…
Furia poate fi una dintre cele mai distrugătoare emoții umane, de aceea managementul furiei poate fi vital. O avem cu toții dar, în funcție de persoană sau de situație, comportamentele pot diferi enorm.
De ce apare acestă emoție?
Furia este răspunsul natural, instinctive la o amenințare. Diferența o poate face: temperamentul, caracterul sau experiența de viață a individului. De cele mai multe ori răspunsul la o amenințare este învățat încă din copilărie prin imitația factorilor de mediu: părinti, bunici, etc…
Ce înseamnă managementul furiei?
Sunt câțiva pași ce trebuiesc urmați:
- Evaluarea răspunsului invatat. Pe cine imitați de fapt atunci când reacționați?
- Evaluarea traumelor ce pot condiționa răspunsul la o amenințare. Pentru că, de cele mai multe ori, evaluarea amenințării este incorectă. Așa se poate ajunge să răspundeți exagerat la un stimul de mică intensitate.
- Evaluarea planului de viață. Care sunt de fapt nerealizările sau așteptările nerealiste ce vă fac să vă simțiți tensionat:
- anumite probleme medicale sau tratamente medicale
- lipsa unei relații sau o relație cu probleme
- relațiile toxice sau conflictuale
- cariera
- lipsa exercițiului fizic sau exercițiul fizic exagerat
- lipsa unui hobby
- adicțiile: droguri, medicamente, alcool
- probleme cu somnul: coșmaruri, somn înterupt, insomnie, somnolență
- problemele de natură sexuala: frigiditate, anorgasmie, lipsa erecției, ejaculare precoce
- anorexia, bulimia, obezitatea
- anxietatea, depresia, tulburările obsesiv-compulsive
- tulburarea borderline
- Dupa evaluarea de la punctul 3 este necesar să aduceți un plus de echilibru în acele aspecte ce vă produc dezechilibrul. Fără evaluarea și rezolvarea acestora, din nefericire, nu putem vorbi de un management al furiei. Pentru că oricare dintre elementele de mai sus pot alimenta sentimentul furiei și vă pot face să aveți un răspuns exagerat.
- După rezolvarea problemelor ce vă accentuează emoțiile negative se poate discuta de tehnici de management al emoțiilor. Aceasta se poate realiza prin: yoga, sport, psihoterapie. Sau, în situații mai grave, prin medicație psihiatrică.
Când este cazul să ne adresăm unui specialist?
Imediat ce remarcăm degradarea relațiilor care au importanță pentru noi. Și aici mă refer la relația de cuplu, relațiile de serviciu sau relațiile sociale. Dacă nu reușiți să vă stăpâniți furia, răspunsul va fi întotdeauna mai agresiv decât presupune acea situație. Iar agresivitatea pe termen mediu și lung vă poate duce la divorț sau șomaj. De aceea este bine să consultați un psihoterapeut pentru că fiecare persoana în parte beneficiază de un plan de terapie propriu în functie de factorii ce duc la agresivitate. Acesta este construit în funcție de gradul de cultură, educație, temperament și caracter al persoanei în cauză.
Să nu uităm că agresivitatea se însoțește adesea de alcool, droguri sau gesturi necugetate. Așa pot apărea: tulburările de personalitate sau comportament, gesturile antisociale, atacurile de panică, depresia, obsesiv-compulsivitatea sau chiar gândurile suicidare sau dorința de a maltrata sau ucide pe cineva.
Până ajungem la un terapeut, putem să ne tratăm singuri?
Din păcate, de cele mai multe ori, persoanele agresive se gândesc să se trateze urmând sfaturi de pe net, medicamente dupa ureche. Iar persoanele din jurul lor se gândesc că este o perioadă pasagera și că va trece. Numai că, de cele mai multe ori, așa cum am subliniat mai sus, furia și agresivitatea în timp cresc și ajung să creeze probleme medicale sau de natură psihologică și persoanei în cauză, dar și celor din mediul lor de intaracțiune.
Nu există sfat general valabil atunci când vorbim de furie pentru că proveniența acesteia poate fi diferită. Poate fi un mecanism învățat în copilărie sau un prim comportament apărut într-un moment stresant din viață. Însă, o dată instalată, furia devine maladivă și se acutizează. De aceea nu încercați să căutați sfaturi pe internet pentru că fiecare persoană se îmbolnăvește într-un anumit mod, din cauza unuor factori stresori și tot așa se și vindecă. Personalizat și prin “antrenament” continuu…
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : life.ro