Alcoolismul pe intelesul tuturor

Posted: 6 septembrie 2018 by admin

Oricare ar fi motivul initial, odata ce consumul de alcool a devenit obisnuinta va fi din ce in ce mai greu de tratat. Astfel chiar daca in prima faza alcoolicul jura cu mana pe Biblie ca se poate lasa oricand dar din nefericire nu are dreptate. Orice motiv ulterior, bun sau rau, ii va crea motive sa consume alcool.

Betivul isi ineaca intai necazurile, apoi viata” Nicolae Iorga

De ce se apuca cineva de baut?

Raspunsul poate fi simplu:

1. Din cauza unei traume ce ii creaza posibilitatea unei adictii: familia de origine cu probleme, decesul cuiva drag, un accident, o afectiune medicala grava, un divort, o suferinta in dragoste, somajul sau o cariera cu probleme.

2. Datorita mediului, in dorinta de a fi asimilat de prietenii sau colegii care consuma alcool, sau care spun despre el ca este mai haios atunci cand bea sau pur si simplu datorita „spiritului de turma”. Ori in dorinta lui de a fi „altfel”, de a capata curaj sau de a deveni mai sigur pe sine.

Oricare ar fi motivul initial, odata ce consumul de alcool a devenit obisnuinta, va fi din ce in ce mai greu de tratat. Astfel chiar daca in prima faza alcoolicul jura cu mana pe Biblie ca se poate lasa oricand din nefericire nu are dreptate. Problema alcoolismului este similara bulgarelui de zapada. O data ce a luat-o la vale devine din ce in ce mai mare…Orice motiv ulterior, bun sau rau, ii va crea motive sa consume alcool. De aceea noi psihologii consideram alcoolismul o boala ca oricare alta dar foarte greu de tratat.

Pentru a vindeca alcoolismul avem nevoie de urmatoarele:

• Un plan de viata corect care sa ia in seama tipul de personalitate al alcoolicului. In acest context vorbim aspecte care tin de: cariera, familia de origine, familia actuala, mediul social. Toate acestea pot constitui medicamente sau otrava pentru alcoolic.

• Sprijinul direct si bine consiliat al: familiei si prietenilor. De aceea este bine ca acestia sa mearga la psiholog, pentru a invata in prima instanta cum sa se comporte cu un alcoolic. Pentru ca mai apoi, cu ajutorul timpului, cum il pot ajuta sa se vindece sau sa apeleze la ajutor specializat.

• Consiliere de cuplu: pentru ca ambii parteneri sa isi dezvolte calitatea de a comunica corect, de a-si exprima ceea ce simt avand la baza dragostea si nu furia caracteristica unui cuplu care are o problema majora.

• Consiliere psihologica si eventual tratament psihiatric.

• Activitati asumate de alcoolic si eventual de familie si prieteni: teatru, film, spectacole, sport. Toate acestea, o parte dintre ele sau multe altele, facute impreuna cu alcoolicul ii pot demonstra ca viata lui, indiferent de cum a fost pana atunci, poate fi foarte frumoasa si fara alcool.

Ce nu este bine sa faceti cu un alcoolic:

• Sa il trimiteti la psihiatru sau psiholog prin santaj sau agresiv. Nu va merge pentru ca el crede ca nu are o problema cu alcoolul. Ca stie cand si cat sa bea ori ca se poate lasa oricand doreste. Deasemenea considera ca nu este nebun, deci nu are nevoie de ajutorul unui psiholog. Prima data intr-o astfel de situatie este bine sa vina la psiholog: sotia, un prieten sau un coleg care sa invete cum il pot ajuta pe acesta sa intelaga ca are o problema.

• Sa ii spuneti sa nu mai bea pentru ca nu este bine, sau sa ii ascundeti sticlele de bautura. Serios? Chiar credeti ca el nu stie ca nu este bine sa consume alcool, ca se poate imbolnavi sau ca isi schimba total comportamentul atunci cand bea? Stie, dar nu uitati ca este bolnav!!! Asa cum nu puteti spune paralizatului: ridicate si mergi, tot asa nu puteti pretinde ca spunandu-i sa nu mai bea, ati rezolvat problema.

• Sa aveti o comunicare agresiva: te parasesc, iti iau copiii, te dau afara de la serviciu…etc. Agresivitatea dumneavoastra ii va oferi un motiv in plus pentru a consuma alcool. „Nimeni nu ma intelege”, va spune el… Nu uitati ca este bolnav si nu asa il vindecati.

Concluzia psihologului: pentru a vindeca pe cineva de alcoolism este nevoie de un plan si de mai multe persoane. Alcoolicul este invins si a capitulat in fata consumului de alcool. Iar noi: psihologul impreuna cu familia si eventual prietenii il putem salva, il putem face asa cum era o data. El singur nu va reusi niciodata.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : kudika.ro