psiholog bucuresti

Genofobia, teama de relatii intime. De ce apare si cum afecteaza viata de cuplu

Posted: 23 august 2018 by admin

Genofobia, teama de relatii intime, poate aparea in urma unui eveniment neagativ major, cum ar fi: violul, incestul, talharia sau dupa descoperirea unei afectiuni medicale, care poate fi legata de zona intima sau de sani.

Se mai intalneste le personele care au trecut pritr-o mastectomie, ovarectomie, histerectomie. De asemenea, putem vorbi de trauma provocata de un un divort sau de descoperirea unei relatii extraconjugale.

O persoana care a dezvoltat genofobie in urma unei traume psihice resimte o frica permanenta, se teme ca evenimentul se poate repeta. Apoi isi fac loc si alte stari: insecuritatea, sindromul depresiv, atacul de panica, tulburarea obsesiv-compulsiva si lista poate continua.

In mod evident, viata de cuplu are de suferit. Cu atat mai mult cu cat este greu sa vorbesti cu partenerul daca ai trecut printr-o trauma, cum ar fi un viol, chiar daca acesta s-a produs inainte sau dupa formarea legaturii.
Nici celelalte traume nu sunt usor de explicat si rezolvat in cuplu. De cele mai multe ori, istorisirea acestora pot duce la certuri sau neintelegeri majore. Apoi, poate afecta viata sexuala a celor doi, comunicarea, increderea sau planurile de viitor, capacitatea de a se mai putea sprijini unul pe celalalt.

Cu ce alte fobii se asociaza

Una dintre ele poate fi gimnofobia – frica de nuditate. In general cand vorbim de asocieri, putem spune ca numarul si forma fobiilor asociate pot fi multe si tin de fiecare individ in parte, de trecutul lui, de persoanele pe care le are alaturi, de ceea ce a reusit sa construiasca sau nu. Insa, putem vorbi, ca si generalitate, de asocierea cu agorafobia, cu frica de a intra intr-o relatie sau cu frica de a nu fi parasita.

In viata sexuala, rusinea poate fi perceputa de ceilalti ca un act de bun simt sau, de ce nu, ca o provocare. De multe ori, ne gandim ca rusinea vine din lipsa de experienta, iar aceasta poate fi dobandita. De asemenea, poate fi un factor negativ, pentru ca, in anumite situatii, poate intarzia sau bloca descoperirea, exprimarea, comunicarea sau trairea adevaratelor nevoi sexuale. Astfel, din perspectiva strict sexuala, se pot dezvolta o seama intreaga de afectiuni, cum ar fi anorgasmie, ejaculare precoce, lipsa erectiei sau nevroze.

Daca largim aceasta perspectiva, putem spune ca o viata sexuala nemultumitoare poate duce la o gama larga de afectiuni psihologice, cum ar fi sindromul depresiv, sindromul anxios, tulburarea bipolara, bulimie, anorexie, obezitate, tulburari obsesiv-compulsive, etc.

Ne e teama sa vorbim despre problemele cu care ne confruntam pentru ca nu am fost invatati sa comunicam pe aceste teme. De la inceputul descoperirii sexualitatii, omul traieste primele experiente, cum ar fi masturbatul, in intimitate, nu stie daca este bine sau rau, dar se bucura de efecte.

Comunicarea este factorul determinant atunci cand vorbim despre o viata sexuala reusita, iar aceasta poate fi dezvoltata in familie, la scoala, in societate.

Cum ne putem da seama daca suferim de un blocaj in viata sexuala?

In primul rand, trebuie sa ne raspundem noua la doua intrebari: Suntem sau nu multumiti de viata sexuala? Avem cumva fantezii despre care nu am vorbit cu nimeni?

Viata unei persoane care se loveste tot timpul de tabuuri este una dezechilibrata. Dar oare tabuurile de care se loveste in viata sexuala sunt normale, asta in raport cu ceea ce denumit in sensul larg al cuvantului normalitate? Pentru ca pot exista indivizi care pretind ca sexul in public, cu minore, sau cu animale, sunt tabuuri sociale. Cu alte cuvinte, trebuie sa fim atenti la ceea ce denumim tabu.

Tentatia partenerului

Relatia dintre o persoana dezinhibata si una retinuta poate exista daca cei doi gasesc o forma de comunicare corecta. De cele mai multe ori, persoana dezinhibata devine prea intruziva, iar persoana retinuta se confrunta cu depresia, pentru ca se simte neinteleasa. De aceea, rabdarea, bunele maniere, comunicarea asertiva, respectarea timpului de schimbare a celui de langa noi, toate reprezinta repere importante in cuplu.

In general, ne e frica sa aflam preferintele sexuale ale celui de langa noi, in primul rand pentru ca ne temem de adevar. Cum ar fi sa stii la orice pas, atunci cand mergi cu partenerul de mana, cate persoane dintre cele pe langa care treceti pot reprezenta o tentatie, ce si-ar dori sa puna in practica.

Exista o cultura a sexualitatii pe care eu o impart in: sex, fantezie si fantasma. Sexul este reprezentat de impreunarea celor doi. Fantezia tine de ingredientele care se adauga, jucarii, costume, roluri, pozitii.

Fantasma este de fapt cutia Pandorei. O data deschisa nu mai putem vorbi doar de doua persoane aflate intr-un cuplu, ci de mai mult decat atat. La acest capitol putem include: schimbul de parteneri, excesul de alcool sau droguri (pentru ca pot starni pasiuni), eventual sado-masochismul, asta daca include si o alta persoana sau daca este dorit doar de unul dintre parteneri, etc.

Aceasta afectiune se poate asocia cu usurinta cu o seama intreaga de alte boli psihice sau cu aparitia unor probleme majore in relatia de cuplu sau la serviciu. Din acest motiv, este bine sa nu incercati de unul singur sa rezolvati problema si sa apelati la un specialist.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro