De ce sunt atat de multe femei singure

Posted: 19 august 2018 by admin

Singuratatea reprezinta pentru multi dintre noi un mod de viata, dar nu unul benefic, dupa cum spun specialistii. Sa vedem motivele pentru care tot mai multe femei nu reusesc sa gaseasca un partener potrivit.

Singuratatea poate avea cauze interne sau externe individului, poate reprezenta o situatie de moment sau una aparuta in urma unei traume: decesul partenerului sau despartirea de acesta.

Singuratatea poate duce din pacate la o seama intreaga de afectiuni: anxietate, depresie, tulburari de comportament, tulburari de personalitate, tulburari sexuale, tulburari ale somnului, adictii, somatizari, limbaj vulgar, tratamente sau imbunatatiri ale imaginii dincolo de orice norma estetica. Acestea sunt formele prin care oamenii pot intelege sa isi traiasca singuratatea”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gandul.

Cauze interne ale singuratatii:

1. Agresivitatea. “O familie cu probleme ce a dus la traumatizarea persoanei respective si a facut-o sa nu isi doreasca un partener, tocmai pentru a nu trece prin ceea ce a vazut acasa sau sa vrea prea mult un partener, vazand in acesta o scapare sau evadare din viata de pana atunci, ceea ce o poate face sa fie excesiv de atenta sau mult prea geloasa, lucru care poate duce, intr-un final, la fuga acestuia.

2. Traumele care pot duce copilul sau tanarul in pragul unor tulburari grave, care il pot face de nedorit pentru o relatie. Tulburarile psihotice, nevrotice, schizoide, excesele alimentare sau adictiile, excesele comportamentale sau de imbunatatire a imaginii corporale, toate acestea il pot transforma intr-un monstru de care el insusi sa nu fie constient”, mai spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gandul.

Cauze externe ale singuratatii:

1. Prietenii toxici care nu lasa o relatie sa apara sau sa se dezvolte.

2. Cariera care necesita prea mult timp sau prea multe resurse.

3. Motive sociale: societatea romaneasca este o societate puritana. Femeile raspund greu la salut sau la simpla dorinta a unui barbat de a face cunostinta. 95% dintre relatii se fac prin cunostinte comune: colegi, frati, prieteni. Doar 5% se intalnesc in statie, in metrou, in autobuz sau pe strada. Solutie: femeile sa zambeasca mai des daca plac pe cineva, sa ia chiar ele initiativa de a se prezenta, iar barbatii sa nu confunde acest aspect cu sexul.

4 .Motive social-relationale: societatea romaneasca este din nou invechita. Femeia trebuie sa faca 90% din treburile gospodaresti, iar barbatul mai nimic. Familia care are la baza aceste valori duce la disolutie. Barbatul fara sarcini ajunge alaturi de prieteni din plictiseala sau insala cu usurinta. Solutie: rolurile impartite corect de la bun inceput.

5. Miscarea feminista: care a transformat femeia in barbat. A pus-o sa lupte cu armele lui pe teritoriul lui. ceea ce a dus la aparitia femeii barbat, care nu place barbatilor. Solutie: femeia sa isi aminteasca de armele ei: comunicarea afectiva, tonul moderat, calmul, feminitatea formelor.

Daca tanjiti dupa un partener serios, este bine sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

1. Locurile frecventat trebuie sa va reflecte personalitatea, fie ca vorbim de un restaurant sau de o cafenea. “Daca mergeti intr-un club, va imbracati si machiati provocator, eventual serviti si un cocktail cu alcool, puteti gasi mai degraba un partener pentru sex decat unul dispus pentru o relatie serioasa”, spune specialistul pentru Gandul.

2. Apelati la prieteni, fosti sau actuali colegi pentru a va face cunostinta cu un posibil partener. “Nu aveti de ce sa va fie rusine. Astfel va asigurati ca aveti o recomandare si surprizele neplacute sunt mai putin probabile”, precizeaza Constantin Cornea pentru Gandul.

3. Comportamentul, vocabularul, modul in care va imbracati, va machiati sau coafati trebuie sa reprezinte argumentele dv. de seriozitate si buna crestere. ”Orice exagerare va putea atrage dupa sine un posibil partener cu probleme”, afirma psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gandul.

4. Sexul – niciodata de la prima intalnire, doar daca vorbim de o aventura.

5. Relatia cu un partener casatorit. “Daca nu doriti doar rolul de amanta, aveti grija sa cultivati relatia. Daca intrati prea repede in focul iubirii, puteti ajunge iremediabil in rolul de amanta. De asemenea, daca nu decide dupa mai multe luni de relatie sa divorteze, enuntand cate in luna si in stele, cautati alta persoana”. precizeaza Constantin Cornea pentru Gandul.

6. Relatia cu un necunoscut care va place. “Adeseori, in metrou, in autobuz, in trafic puteti vedea persoane care se studiaza de la distanta. Problema apare atunci cand unul dintre cei doi se apropie pentru a intra in vorba. De obicei, cel care face pasul este barbatul. Daca preia initiativa, dupa ce s-a asigurat din priviri ca place si este placut,  femeia devine brusc neinteresata, de parca totul s-ar petrece doar in imaginatia barbatului. Din pacate, romancele sunt reticente cand se pune problema de a da o sansa unui necunoscut. Pacat de toate acele minunate priviri aruncate in metrou, in statie, pe strada sau la cafenea, care ar putea fi sortite unei relatii frumoase”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.

7. Legatura cu un barbat important sau bogat. “De obicei, persoanele „importante” sau bogate vor distractie. Unii chiar joaca rolul victimei la inceput, doar pentru a cuceri. Cei mai multi insa nu se deranjeaza nici macar sa joace un rol. De aceea, astfel de persoane nu se preteaza unei relatii de durata”, subliniaza Constantin Cornea.

In concluzie: de singuratate nu a murit nimeni. Trebuie doar sa incercati sa va gasiti un mod de a va evidentia calitatile, fara sa exagerati. Sa lasati posibilitatea celor care va plac sa intre in vorba cu voi. Apoi, trebuie doar sa incercati sa nu grabiti lucrurile, sa va bucurati de ceea ce descoperiti la celalalt, sa lasati de la voi, in masura in care si celalalt o face, asa se poate incepe o relatie adevarata.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : gandul.info