Cum scapi de gelozie

Posted: 5 august 2018 by admin

„Sunt sigura ca ma insala. Il urmaresc tot timpul, il caut prin buzunare sau in telefon pentru a ma asigura ca nu ma inseala. Uneori simt ca innebunesc, ma doare capul si imi vine sa vomit, numai cand ma gandesc ca poate fi cu altcineva.”

Gelozia este un sentiment “normal”. De fapt, iubirea si gelozia sunt ca doua fete ale unei monede. Atunci cand iubesti pe cineva, tendinta este sa iti doresti acea persoana doar pentru tine. Problemele apar atunci cand comportamentele de gelozie devin toxice relatiei. Daca esti prea banuitoare, daca cauti tot timpul in telefon sau in calculator, daca te gandesti tot timpul la ce poate face partenerul sau cu cine este, atunci chiar putem vorbi de o problema.

Pentru ca una este sa iti pese, sa iubesti sau sa doresti pe cineva. Si altceva reprezinta comportamentul de control asupra acelei persoane. Diferenta aici apare. Intre iubire si control.

De fapt in spatele dorintei de a-l controla pe celalalt se pot ascunde urmatoarele probleme:

• Stima de sine scazuta;

• Frica de a nu fi parasita;

• Frica de singuratate;

• O relatie mai veche incheiata cu o trauma majora;

• O tulburare de personalitate paranoida;

• Un partener narcisist sau egoist;

• Un partener histrionic.

Cum rezolvi problema? In primul rand identificand cauza. Una este sa vorbim de o tulburare paranoida, alta este sa vorbim despre un partener histrionic, care este tot timpul doritor de noi cuceriri. Astfel puteti intelege  daca problema se afla la voi sau la partener.

Alte solutii alternative de control a geloziei, pot fi urmatoarele:

Viata sociala. Cu cat aveti mai multi prieteni, focusul de pe partener nu va mai fi la fel. O viata frumoasa cu: spectacole, teatru, film, mese in oras, intalniri cu prieteni, poate face gelozia mai usoara.

Sportul. Va poate ajuta sa va controlati mai usor emotiile. De asemenea va poate ajuta in privinta stimei de sine daca reusiti sa aveti greutatea si formele visate.

Cariera. O cariera cu provocari si reusite, cu termene de care trebuie sa va tineti, va poate consuma din energia pe care o duceati spre gelozie. Colegii pot fi de asemenea surse de bucurii si sfaturi frumoase.

Hobby-urile. Oricare ar fi acestea de la colectionarea de timbre la pescuit, va pot ajuta sa va traiti viata intr-un mod frumos.

Totusi pentru a fi totul mai usor este bine sa apelati la un psiholog. Daca nu doriti, incercati sa vedeti daca aveti voi o problema sau partenerul. Si in functie de sursa problemei, putem vorbi ulterior de solutii. Daca suferiti de o tulburare de personalitate paranoida, trebuie sa apelati urgent la psiholog, pana nu ramaneti singura sau nu va alegeti si cu alte tulburari. Daca aveti un partener egoist sau histrionic, caruia nu ii ajunge niciodata o singura femeie, este bine sa incercati sa purtati o discutie cu acesta. Nu intamplator am spus “sa incercati”. De obicei, acestia nu recunosc ca au o problema, ba din contra, va pot acuza pe voi de tot felul de lucruri.

Din acest motiv, solutia cea mai buna o reprezinta psihologul. Astfel puteti identifica clar sursa problemelor iar solutiile vor fi nominale, calibrate clar pe problema. Prietenii nu pot reprezenta o varianta, pentru simplu fapt ca ei va pot vorbi doar de propriile experiente, care pot fi destul de diferite de ale voastre.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa :  Perfecte.ro