Cum ii vorbesti propriului copil despre sex

Posted: 29 iulie 2018 by admin

Rolul parintilor este acela de a-si creste copii si de a-i educa. Ori, daca educatia nu este facuta cum trebuie, poate genera probleme legate de comunicarea dintre părinte si copil. Iar daca exista astfel de probleme este greu de deschis si dezbatut capitolul foarte important al sexualitatii.

„Eu nu recomand sub nici o forma discutiile despre sex in perioada in care copilul inca isi traieste copilaria”, spune psihologul Constantin Cornea, motivand ca „informatiile despre sex nu il ajuta, ba din contra, ori nu intelege nimic din ce ii spunem, ori il pot face sa intre in preadolescenta mult prea devreme.”

Tema sexualitatii poate fi abordata in momentul in care descoperim ca propriul copil s-a indragostit. Iar cand s-a intâmplat acest eveniment, inainde de orice, primul gest de care este el interesat este acela de a tine de mâna persoana iubita si, eventual de a o saruta.

Pentru o intelegere mai usoara a discutiilor despre sex, Constantin Cornea a impartit informatiile pe trei categorii de vârsta, rugându-i pe parintii sa tina cont ca acestea sunt aproximative si ca pot diferi de la copil la copil:

Intre varsta de 10 si 14 ani

Atunci cand remarcati, ca parinte, prima data ca este indragostit. (Este foarte posibil ca acest sentiment sa fie trait de copil inca de la gradinita, dar aceasta nu se poate numi dragoste.) Eu vorbesc despre varsta cuprinsa intre 10 si 12 ani cand copilul se indragosteste constient pentru prima data. In cadrul acestei categorii de varsta este bine sa vorbiti copiilor despre:

  • Codul bunelor maniere: mimica, gestica, respect, comportamente in societate. Astfel va asigurati ca veti avea un viitor gentleman sau o fetita care va sti cum sa impuna respect. Este foarte important sa aratati si prin propriul exemplu faptul ca acest cod nu va este strain. Sa nu uitam ca un copil invata mai usor daca vede in noi un exemplu;
  • Despre sarut. Pentru acei parinti care au o relatie deosebita cu copiii, pot explica ce inseamna si cum se procedeaza.

Daca sunteti mai timizi, puteti oferi materiale: de pe net sau din reviste din care copilul sa isi extraga informatia.

Intre varsta de 15 si 17 ani

Atunci cand copilul tinde sa aiba o relatie mai de durata.

  • Continuam cu exersarea codului bunelor maniere;
  • Le vorbim despre bolile cu transmitere sexuala;
  • Le vorbim despre sarcina;
  • Le vorbim despre relatia de dragoste pe care o sprijinim mai mult sau mai putin in functie de cum isi face si el datoria de fiu si elev;
  • Le vorbim de importanta familiei.

Din nou, aceeasi indrumare: daca sunteti mai timizi, puteti oferi materiale: de pe net sau din reviste din care copilul sa isi extraga informatia. Sau puteti apela la un psiholog.

La 18 ani

De la aceasta varsta poate fi mai dificil de controlat relatia cu propriul copil, mai ales daca nu am reusit pana acum sa creem o relatie bazata pe respect si comunicare. Daca relatia parinte – copil este in regula, tot ce mai avem de facut este:

  • Exersarea in continuare a codului bunelor maniere;
  • Discutii despre viitorul lui. Despre studiile pe care trebuie sa le faca daca isi doreste o cariera adevarata;
  • Discutii despre valorile familiei.

Concluzia psihologului:

Este bine sa avem grija sa crestem si sa educam copiii inca de mici in spiritul comunicarii si respectului. Astfel ne va fi mai usor sa le transmitem informatii sau sa ne bazam pe faptul ca atunci cand are o intrebare, indiferent ca este vorba despre aspecte sexuale, cariera, familie sau profesie, poate apela cu incredere la noi.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: csid.ro