Familia, prietenii, dragostea, banii pot fi una din cauzele care pot transforma un cuplu normal intr-unul toxic. Constantin Cornea, Psihoterapeut Clinica Psievolution, ne avertizeaza asupra factorilor care pot destrama o relatie.
Relatiile sau cuplurile toxice sunt acele relatii in care unul dintre membrii, amandoi sau copiii, au probleme de comunicare, sunt gelosi sau nepasatori.
Iata principalii factori care iti pot strica relatia:
- O prima cauza poate fi dragostea care duce la formarea acelui cuplu. Acest sentiment nu te lasa uneori sa vezi adevaratele opinii sau comportamente ale partenerului fiind mai degraba inclinat sa vezi ceea ce iti doresti la acesta decat ce reprezinta el de fapt. Dupa perioada de inceput cuplul se reaseaza. Astfel ajungi sa remarci adevaratele credinte sau valori ale partenerului.
- Familia de origine. Familia unuia dintre parteneri poate intra agresiv in viata acelui cuplu, nu doar cu sfaturi sau opinii, ci incercand sa schimbe tot sau o parte din ceea ce considera ca nu este corect sau normal pentru copilul lor.
- Prietenii. Ei vin cu propriile experiente si sfaturi uitand uneori ca pentru prietenul sau prietena lor este mai important sa faureasca o familie iar prieteniile pot trece cel putin pentru o vreme in planul doi.
- Atributiile casnice. Foarte multe cupluri au probleme in aceasta privinta pentru ca nu se inteleg de la inceput ce si cat va contribui fiecare mizand pe faptul ca anumite activitati se subinteleg a fi tipic feminine sau masculine, pentru ca asa au vazut acasa sau la alte cupluri.
- Bugetul familiei. Atunci cand unul dintre parteneri castiga mult mai mult decat celalalt sau are venituri pe care le ascunde de partener.
- Gelozia. La inceput aceasta se poate ascunde sub mantia iubirii pentru ca mai apoi sa intoxice cuplul. Un anumit grad de gelozie este normal dar exagerarea acesteia face nespus de rau.
- Hobby-urile. Sunt multe cupluri care au hobby-uri diferite: unuia ii place marea iar celuialt muntele, unuia ii place muzica rock iar celuilalt muzica usoara. Aceste diferente trebuie comunicate, discutate pentru a se ajunge la un numitor comun.
- Viata sexuala. In peste 90% din cupluri unul dintre parteneri doreste sa faca dragoste mai des decat isi doreste partenerul. La inceput acest aspect nu se remarca dar cu timpul poate devin o problema care duce la acumularea de frustrari de ambii parteneri.
- Numarul si modul de a creste copiii. Din nefericire marea majoritate a parintilor cresc copiii dupa modul in care au fost ei crescuti sau daca considera ca au fost nefericiti incearca sa ofere copiilor tot ceea ce ei nu au avut. Fara ca acest aspect sa fie in concordanta cu rezultatele copilului.
- Libertatea de decizie in privinta: carierei, comportamentului fata de propria familie si proprii prieteni sau propriile hobby-uri.
- Jignirile, devalorizarea partenerului.
De ce se ramane intr-un astfel de cuplu?
Motivele pentru care o persoana ramane captiva intr-un cuplu toxic sunt:
- Frica de schimbare
- Obisnuinta
- Dependenta: afectiva, financiara…
Care sunt solutiile? In primul rand CONSILIEREA SAU TERAPIA DE CUPLU. Daca din diferite motive nu pot apela la servicii specializate sa incerce o comunicare libera, fara furie sau jigniri pe urmatoarele teme:
- Viziunea de viitor sau unde si cum se vad peste 10 ani;
- Atributiile casnice;
- Bugetul familiei;
- Familia de origine;
- Prietenii proprii sau comuni;
- Numarul si modul de crestere al copiilor;
- Nevoile sexuale.
De asemenea sa incerce sa noteze pe o hartie fiecare toate problemele pe care considera ca le are si sa incerce sa aiba discutii constructive in care sa decida cum este mai bine pentru cuplu decat pentru fiecare in parte respectand libertatea celuilalt.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : perfecte.ro