“Cel mai frumos make-up al unei femei este pasiunea, dar cosmeticele sunt mai usor de cumparat” – Yves Saint Laurent
Pentru un psiholog frumuseţea ţine de stima de sine. Pentru societate frumuseţea ţine de estetică. Pentru a putea avea o imagine placută, femeia are nevoie în primul rând de încredere. Încrederea este ingredientul care o poate face să scoată în evidenţă tot ce are ea mai frumos. Şi de aici putem creiona o întreagă poveste.
De ce are nevoie femeia de incredere? Ii poate da increderea o frumusete cu care nu a inzestrat-o natura?
Da. Frumusetea tine de mai multe aspecte. Poate pleca intradevar de la estetica, dar daca nu avem norocul unei frumuseti evidente asta nu inseamna ca trebuie sa disperam sau ca nu putem fii fericiti. Frumusetea se poate invata, se poate crea.
Cum poate o femeie sa isi creeze o imagine mai buna?
O imagine se creaza in timp. Ingredientul de la care se pleaca este stima de sine. Avem nevoie de incredere, avem nevoie sa stim ca se poate. Si asta cred ca este cel mai dificil aspect. In cabinet vin femei frumoase care se simt urate sau femei sa spunem “normale” care se considera frumoase. Pentru a nu cadea in plasa unei filosofii marunte putem spune ca totul incepe in copilarie, atunci cand auzim pentru prima data cum suntem. Parintii sunt primii care ne fac cunostinta cu noi, ei sunt cei care pun o prima caramida la esafodajul stimei de sine. Apoi avem o viata intreaga inainte prin care putem corecta primele impresii. Din adolescenta tanara devine din ce in ce mai putin dependenta de ce i-au spus parintii si din ce in ce mai atenta la ce ii spun colegii sau prietenii. Aceasta perioada este foarte importanta si poate contine o seama intreaga de decizii care ii pot afecta viata pana la o varsta inaintata.
Care sunt acele decizii care ii pot afecta viata intr-un mod negativ?
Haideti sa incercam sa ne referim la aceasta perioada intr-un mod pozitiv. Deciziile bune care ii pot stimula stima de sine sunt urmatoarele:
Sportul. Trebuie sa fie un sport la care sa mearga cu placere, de minim 3 ori pe saptamana. Va putea in acest mod sa se descarce de frustrari sa isi regleze pofta de mancare si somnul. Astfel isi va cunoaste mai bine corpul iar starea de spirit va fi mai buna. Mens sana in corpore sano.
Alimentatia. Se stie foarte bine ca de alimentatie depind atat de multe: greutatea corpului, metabolismul, pielea cat si bolile asociate unei alimentatii nesanatoase.
Somnul. Calitatea si cantitatea somnului sunt factori care ne pot influenta intreaga zi. Deasemnea ne pot afecta hormonal, alimentar dar si starea de spirit si sanatatea.
Hobby-urile. Pentru o stare de bine, de echilibru trebuie sa avem unde si cum sa ne incarcam bateriile. Este bine sa citim cat mai des carti sau lucrari legate de profesie, astfel stima de sine si increderea profesionala vor creste. Dar si carti sau lucrari care ne destind.
Calitatea si cantitatea produselor de frumusete folosite. Reclamele de la televizor pot influenta deciziile de cumparare si folosire ale unor produse de frumusete. Aici opinia psihologului este ca inca de la primele produse de machiaj folosite, pana la samponul potrivit sau crema de plaja folosita trebuie sa apelam la un dermatolog. De cele mai multe ori femeile folosesc produsele din reclame sau cele pe care le indica prietenele lor sau eventual saloanele de infrumusetare. Eu cred ca dermatologul este cel mai potrivit pentru a da sfaturi. Produsele de frumusete pot deveni aliati sau dusmani ai frumusetii.
Vacantele. In aceasta privinta am vazut de multe ori o problema de abordare la clientele mele. Prefera sa se sacrifice un an intreg pentru o vacanta scumpa in care isi pun toate sperantele, uitand ca sentimentul de vacanta poate fi trait si in week-end ori in oricare alta zi a saptamanii cand putem merge la o piesa de teatru, la un film sau la un restaurant. Este mai important spiritual de vacanta ( ce poate fi trait in fiecare zi..), decat concediul care cu greu ne poate satisface dupa un an greu de munca.
Prietenii. Relatiile de prietenie este bine sa le alegem cu grija. La cabinet am remarcat in aceasta privinta cateva greseli care pot impovara:
- programul lung de lucru ne poate face sa ne alegem prieteni din mediul de lucru, astfel aducem problemele de serviciu si doar pe acestea in relatiile de prietenie.In aceasta situatie nu mai putem distinge intre rolurile de coleg/colega sic el de prieten/prietena.
- prieteniile vechi care nu tin seama de faptul ca nu mai suntem cei de acum 5, 10 sau 15 ani.
- sintagma:”cel mai bun prieten/cea mai buna prietena”. Aici de obicei se ascunde nevoia de a ne descarca, de a fi intelesi, sprijiniti sau de a nu fi judecati. Ei bine rolul acesta nu poate fi indeplinit cu succes pe o perioada foarte lunga de timp pentru ca acesta este rolul psihologului, nu al prietenului. Incarcand cu prea multe discutii, afectiune sau intimitati o relatie de prietenie o putem distruge.
Pare destul de complexa problematica frumusetii cand este expusa de un psiholog. Este asa de greu de atins aceasta stare?
Daca nu exista a priori la o persoana, atunci intradevar trebuiesc dezbatute cauzele enuntate mai sus, precum si o seama de alte cauze care pot influenta stima de sine si nu ne lasa sa vedem frumusetea din noi. Frumusetea este un dar cu care ne nastem sau pe care il descoperim pe indelete, totul depinde de noi.
Autor: Psiholog Constantin Cornea