Ai avut de curând nişte vise cu tentă sexuală? Eşti într-o relaţie şi ţi-e dor de nopţile pline de pasiune pe care le trăiaţi la început? Sau doar ce ai divorţat şi ai nevoie să îţi recâştigi stima de sine? Sunt multe întrebări la care sexul spontan – cu beneficiile şi dezavantajele lui – poate fi răspunsul. Pentru mai multe detalii venite din partea unui om care ştie despre ce vorbeşte, l-am rugat pe Constantin Cornea, psihoterapeut, să mă lămurească dacă e sau nu bine să (ne) încurajăm iniţiativa unei partide de sex spontan.
Din punctul de vedere al psihologului, sexualitatea sau libidoul este pulsiunea cea mai intimă şi greu de controlat a omului. Din acest motiv sexualitatea neîmplinită duce la o formă de angoasă destul de greu de acceptat şi descifrat în psihoterapie.
Exprimarea angoasei se traduce prin vise de tot felul: erotice, colorate, pline de simboluri. Sau sublimări cum ar fi: artă: fotografie, pictură, muzică sau dans. În genere libidoul conţine cea mai mare cantitate de energie pe care omul o poate folosi în egală măsură, constructiv sau distructiv.
Sexul spontan este forma cea mai vie de descărcare de energie sexuală şi încărcare cu energie funcţională. Poate apărea în cuplu sau în afara lui, poate deveni o constantă care să îmbunătăţească viaţa de cuplu sau să aducă acel ingredient extern care reface stima de sine. Dar să vorbim despre ambele situaţii, în cuplu şi în afară acestuia, pe rând.
Sexul spontan în cuplu
Poate fi o metodă lucrată la psiholog sau care să plece din fantasmele unuia dintre parteneri. Loc de desfăşurare, avantaje şi dezavantaje.
Loc de desfăşurare: oriunde în funcţie de fiecare cuplu în parte. Acasă, în bucătărie sau în dormitor, în maşină, în lift, pe bloc sau la birou, într-o cabină de probă sau în toaleta unui mall. Putem vorbi despre sex normal, oral sau orice altă formă asupra căreia ambii parteneri au convenit.
Avantaje: redă stima de sine, făcându-i pe parteneri să se simtă doriţi. Adrenalina locurilor publice le poate aduce, celor mai dezinhibaţi un plus de plăcere. Sexul spontan poate reda strălucirea cuplului ceea ce poate duce la avantaje multiple şi pe alte planuri: comunicare, hobby-uri sau de ce nu, o mai bună cunoaştere a nevoilor intime personale.
Dezavantaje: posibilitatea de a fi prinşi asupra faptului, sau o anxietate crescută a unuia dintre parteneri care se simte împins să facă lucruri prea nebuneşti, faţă de modul în care se consideră construit.
Sexul spontan în afara cuplului
Apare după o despărţire sub forma unei aventuri sau a unei noi relaţii. În cazul persoanelor căsătorite apare că o formă de descărcare de frustrări, de încercat lucruri nepermise în cuplu sau pur şi simplu pentru a vedea cum este să faci sex cu o altă persoană.
Locurile de desfăşurare pot fi aceleaşi, redate mai sus, sau multe altele.
Avantaje: redarea stimei de sine în cazul unei despărţiri sau redescoperirea sexualităţii în cazul în care în cadrul cuplului acest capitol tindea să îşi piardă mult din strălucire. Deasemenea în cazul persoanelor căsătorite le poate oferi şansa unei noi relaţii, de completare în cazul amantei sau de cuplu în cazul în care se decide că noul partener este mai bun decât cel vechi.
Dezavantaje: în cazul în care persoană căsătorită este prinsă, poate căpăta oprobiul partenerului sau societăţii şi poate duce la destrămarea cuplului. În cazul persoanelor singure, sexul cu prea mulţi parteneri ocazionali le poate limita posibilitatea unei relaţii stabile sau le poate face mai mult sau mai puţin dezirabile în societate.
Concluzia psihologului:
Sexul spontan are avantaje, dar şi dezavantaje, important este să fie pe deplin asumat de persoană sau de cuplu pentru a se bucura doar de părţile bune.
Dorinţa sexuală neîmpărtăşită duce la angoasă şi poate provoca persoana să facă lucruri sub demnitatea ei, de aceea se recomandă şi pentru persoanele singure dar şi pentru cele căsătorite, psihoterapia. Aceasta le va ajuta cu siguranţă să îşi găsească echilibrul în viaţa personală fără a se expune riscurilor.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : csid.ro