Despre tabuurile sexuale în viaţa de cuplu

Posted: 3 aprilie 2018 by admin

De fapt ce reprezintă un tabu sexual? De unde vine şi cum ne raportăm la el? Tabuurile sunt fantasme despre care partenerii nu doresc, nu pot sau nu ştiu să vorbească. Sunt cele care pot duce la nevrotism sau frigiditate, ejaculare precoce sau probleme de erecţie.

Sigmund Freud este cel care vorbeşte prima dată de sexualitate, de dorinţă şi despre ce se întâmplă cu aceasta dacă nu este satisfăcută. Dar ce ne facem dacă dorinţele contravin ideii de cuplu? Dacă partenerul nu vă satisface? Dacă atunci când vă atinge colegul/colega simţiţi că vă trec fiorii? Sau dacă vă întrebaţi cum ar fi să încercaţi să vă culcaţi cu o persoană de acelaşi sex? Primele fantasme se nasc înaintea sexualităţii. Ele fac corpul să se încingă sau să fiarbă, fără ca în primă instanţă, să înţelegem ce se întâmplă.

Este momentul în care fantasmele sunt cele care ţin loc de sex. Apar curiozitatea şi dorinţa de a căuta imagini, filme sau informaţii despre propria sexualitate dar şi despre sexul opus. În această perioadă de căutari, orice imagine, film sau informaţie ce are conotaţie sexuală, trebuie cumva refulată. Şi de obicei aceasta se face prin masturbare. Informaţiile de până acum se derulează în mintea celui sau celei care se masturbează pentru a obţine orgasmul.

Mai apoi fantasmele se cizelează sau updatează din discuţiile cu prietenii. Aflăm astfel ce dorinţe au ei sau ce încercări mai mult sau mai puţin reusite au. Şi aceste informaţii vin să dezvolte imaginaţia sau dorinţa de a încerca.

Elemente tabu din cuplu

Acestea sunt sexul cu o persoană cunoscută: coleg, prieten, cunoştinţă; sexul cu o persoană necunoscută; sexul în trei; sexul cu o persoană de acelaşi sex; sexul cu o autoritate sau o persoană autoritară: profesor, judecător, poliţist, pompier; jucăriile sexuale; să urmăriţi împreună filme pentru adulţi şi să puneţi în practică ceea ce vedeţi; scenariile sexuale: el este poliţist şi te controlează corporal; sexul cu o persoană de altă culoare, naţionalitate; sexul cu un star.

 

Întrebări, întrebări, întrebări

-Când apar aceste dorinţe? Atunci când sunt stimulate. Doar că ele contravin ideii de cuplu.

-Ce te împiedică de fapt să pui în practică fantasmele?

Religia, frica de a nu afla partenerul, frica de a nu contracta o boală, frica de a nu afla oricine altcineva pentru a fi judecat apoi. Deci putem spune că fantasmele sunt într-o luptă permanentă cu fricile.

 

Atunci ce se întâmplă cu fantasmele cărora nu le dăm curs? Mă afectează cumva acestea? Fantasmele cărora nu le daţi curs, pot fi interpretate asemenea viselor. Nu orice vis este interpretabil în psihanaliză. Deci fantasmele care vă pot afecta personal sunt cele care devin repetitive, prin imaginaţie sau personificare. Fantasmele din imaginaţie sunt scenariile, sexul cu o persoană de altă culoare sau de acelaşi sex. Fantasmele personificate sunt reprezentate de o anumită persoană cu care doresc să fac sex.

Cum se descarcă aceste fantasme? Ce se întâmplă dacă mă cenzurez? Energia sexuală pe care o induc se poate descarcă prin masturbare sau când faceţi sex cu partenerul. Dar este oare, de ajuns? Se poate astfel scăpa de ele, definitiv? Sau revin? Ce să fac?

Dacă doriţi, putem avea două abordări diferite în psihologie, Sigmund Freud vs. Otto Gross. Primul spune că trebuie să ne civilizăm sau să ne reprimăm impulsurile sexuale, pentru că cel de al doilea să susţină că singura cale de a descărca o frustrare sexuală se poate face prin iubire liberă, mai exact, dând curs pulsiunii. Deci, doar voi puteţi decide ce doriţi să faceţi. Oricum ar fi, o fantasmă se poate schimba cu alta, sau poate rămâne în subconştient, aşteptând să îşi găsească momentul prielnic pentru a ieşi la suprafaţă.

Tabuurile pot îmbolnăvi

Aceste fantasme conţin energii sexuale care nedescărcate, se pot transforma în adevărate afectiuni fizice sau psihice cum ar fi:

  • Somatizări fizice: dureri care vin şi pleacă fără motiv;
  • Tulburări de comportament sau pe termen lung, de personalitate: comportamente nevrotice, iritabilitate, nervozitate excesivă, nelinişte;
  • Tulburări alimentare: obezitate, anorexie, bulimie;
  • Tulburări anxioase, depresive, atacuri de panică;
  • Tulburări sexuale: frigiditate, anorgasmie, ejaculare precoce sau probleme de erecţie;
  • Adicţii: alcool, tutun, droguri;
  • Tulburări ale somnului: somn întrerupt, vorbit în somn, coşmaruri.      

Dar dacă dau frâu liber fantasmelor?

Dacă mă decid să încerc să vorbesc cu partenerul despre ceea ce îmi doresc sau dacă încerc o relaţie sexuală pasageră cu un coleg? De asemenea, oricare dintre afecţiunile de mai sus, pot apărea şi dacă le daţi curs, iar partenerul, aflând că l-aţi înşelat sau că doriţi să faceţi sex cu o persoană de altă culoare, decide să vă părăsească sau să vă înşele şi el. Ori poate mai rău, să vă agreseze fizic sau să ţipe în gura mare, spunând tuturor ce aţi făcut. Şi atunci ce rămâne de făcut? Cum să mă comport? Sunt defect sau bolnav dacă îmi doresc condimentarea vieţii sexuale sau să încerc să văd cum este şi cu o altă persoană? Nu, nu sunteţi nici bolnav, nici defect. Ba din contra, sunteţi perfect normal. Doar că trebuie să faceţi diferenţa între dorinţă şi interes, asumându-vă consecinţele.

Soluţii există

Psihoterapia. Dacă aveţi astfel de trăiri, dacă simţiţi că vă cotropesc, ar fi bine să încercaţi prima dată să apelaţi la un psiholog. Cu ajutorul psihoterapiei, pot fi descărcate aceste energii. De asemenea, pot fi găsite şi cele mai potrivite forme de comunicare cu partenerul pentru a putea avea discuţii cu acesta, despre acele fantezii care îşi pot găsi locul în viaţa de cuplu.

Asumarea. Nu vreau să merg la psiholog. Vreau să încerc. Este în regulă. Doar gândiţi-vă mai întâi la consecinţe şi la ce veţi face dacă acestea vor apărea. Marea majoritate îşi asumă doar actul, uitând de consecinţe. Ceea ce reprezintă o imensă greşeală. Consecinţele sunt primele care se iau în calcul.

Agravarea tabuurilor sau fantasmelor. Mai este un aspect foarte important, atunci când vorbim despre tabuuri sau fantasme şi anume: cum stabilim dacă sunt normale şi ce le poate face să devină anormale? Ei bine, cât de normale sau anormale vă sunt trăirile, se poate decide doar în cuplu. Alături de un partener extrem de înţelegător şi imaginativ, este posibil să vă puteţi trăi fantasmele la adevărata valoare. Puteţi împărtăşi experienţe de vis, care să îmbunătăţească viaţa de cuplu. De asemenea, trebuie să mai ţineţi cont de faptul că există circumstanţe care pot genera fantasme dincolo de normalitate, care vă pot face să vă pierdeţi identitatea, şirul vieţii sau dorinţa de a trăi.

Factori periculoşi

Alcoolul. Poate duce la dorinţe dincolo de normalitate, tocmai pentru că dorinţele sunt imagini distorsionate ale realităţii.

Drogurile, anumite medicamente.

Anturajul: anumite persoane care vă pot face să credeţi ca a face sex cu alte persoane este chiar rentabil financiar.

“Lumea bună”. Cea care şi-a rezolvat problemele din prima parte a Piramidei lui Maslow şi acum experimentează. Numai că, experimentând, poţi pierde şirul. Şi sunt sigur că aţi văzut cupluri care se fac şi se desfac peste noapte, fără noimă. Oare de ce?

În loc de concluzie

Orice tabu poate fi discutat în cadrul şedinţelor de psihoterapie sau în cuplu. Trebuie doar să faceţi acest pas. Tabuurile sunt ca o portocală: pentru a o mânca, trebuie să o decojiţi. Dacă îndepărtaţi coaja care nu convine partenerilor, puteţi descoperi pulpa dulce a vieţii de cuplu.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro