Nivelul ridicat de stres, vătămător, conduce la o varietate de tulburări şi boli. Acestea includ o plajă largă de consecinţe patologice, ce se întind de la oboseală cronică, la depresie, şi afectează somnul, alimentaţia, viaţa sexuală. Se manifestă prin anxietate, migrene, accese emoţionale, alergii, abuz de alcool şi tutun, relaţii adictive sau depresie.
Constantin Cornea, psiholog: „Prima dată trebuie să evaluăm, să vedem dacă din perspectiva somnului avem tulburări, dorim să dormim mai mult decât de obicei sau mai puţin, dacă din perspectivă alimentară simţim nevoia să mâncăm mai mult sau mai des, în exces dulce sau acru, dacă din perspectivă socială simţim nevoia să ieşim mai mult decât de obicei sau simţim nevoia să ne retragem, aceştia sunt doar câţiva factori pe care îi putem evalua şi care ne pot spune dacă e cazul să apelăm la un specialist.
Un specialist ne poate ajuta să descoperim adevărata cauză a stresului, pentru că cei mai mulţi nu ştiu care este evenimentul care l-a declanşat.
Problemele cauzate de stres trebuie rezolvate cu ajutorul unui specialist psiholog, dar şi cu ajutorul unui medic pentru a descoperi dacă şi din perpectivă medicală somatizarea respectivă s-a transformat într-o afecţiune.
Stresul poate fi asociat cu numeroase afecţiuni, de la afecţiuni digestive la afecţiuni neuronale, de la afecţiuni degenerative, precum demenţa sau Alzheimer, până la dureri de genunchi sau coate ale căror explicaţii nu le găsim.
Medicamentele antidepresive reprezintă o soluţie dacă sunt recomandate de un psihiatru şi dacă pacientul respectiv este supravegheat.
Din nefericire şi sportul poate deveni o adicţie. Sportul trebuie făcut în funcţie de vârstă”.
Poate stresul să te omoare?
Dacă ești îngrijorat cu privire la unele lucruri din viața ta, e timpul să te oprești. Stresul lasă amprentă pe corpul tău. Stresul cronic poate ridica nivelul de cortizol și poate provocă inflamații, iar corpul experimentează efecte nedorite pornind de la celule la sistemele majore ale corpului.
Moartea celulelor
Stresul poate provoca moartea celulelor. Dacă ești stresat cronic, ai telomerii foarte scurți, care continuă să se reducă de fiecare dată. Ceea ce poate duce la boli care sunt adesea legate de vârstă.
Probleme gastro-intestinale dureroase
Sistemul digestiv și creierul sunt legate. Atunci când ești stresat, nu ar trebui să fii surprins dacă apar brusc probleme gastro-intestinale. Dacă ai sindrom de colon iritabil, ai putea fi unul dintre cei cu niveluri ridicate de cortizol și hormoni. Poate duce la depresie, anxietate, și alte tulburări psihice legate de stres.
Probleme metabolice
La fel ca și cu probleme gastro-intestinale, nivelurile ridicate de cortizol pot afecta metabolismul. Este unul dintre factorii care afectează creșterea de grăsime în jurul taliei. Grăsimea poate crește riscul de diabet zaharat, care este o boală ce afectează modul în care creierul răspunde la stres.
Tulburari cardiovasculare
Cei mai mulți oameni asociază stresul cu boli cardiovasculare. Stresul cronic și tulburările care provin de la stres cresc șansele de a avea boli de inimă. Motivul pentru care atunci când ești stresat, tensiunea arterială crește și ai tendința să apelezi la comportamente nesănătoase, cum ar fi de băut, fumatul, mâncatul în exces.
Crezi sau nu, stresul poate afecta modul în care organismul lupta împotriva bacteriilor și virusurilor. Vaccinurile devin mai puțin eficiente când ești stresat. Același lucru se întâmplă și când ai răni, care nu se vor vindeca la fel de rapid. Pe baza constatărilor experților medicali, cei care au corpuri sănătoase folosesc cortizol pentru a suprima inflamația și preveni infecția. Cu toate acestea, pentru cei care sunt stresați, cortizolul devine inamic, deoarece poate provoca sistemul imunitar să ignore hormonul stresului.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : evzmd.md