Este iubire adevarata ori relatia mascheaza anumite frici? Afla din acest articol in ce capcane putem cadea si cum sa ne evaluam corect viitorul partener.
De ce si cum ne alegem partenerul
Motivele pentru care ne alegem partenerul de viata sunt nenumarate: de la inconstiente pana la pura intamplare. Motivele inconstiente cat si cele care tin de subconstient contin urmatoarele frici, temeri:
– Daca raman singur/a?
– Deja este tarziu, am o anumita varsta si poate fi ultimul tren;
– Daca nu fac totul pentru ca aceasta relatie sa merga voi ramane singur/a;
– M-am saturat sa fiu singura care nu are pe nimeni;
– A trecut atata timp de cand nu am mai fost cu cineva, poate este cazul sa profit de aceasta relatie;
– Asteptam de o viata sa scap de parinti. Iata salvarea mea.
– Toata lumea este vrajita de el, si el m-a ales pe mine. Ce norocoasa sunt.
– Mi-am dorit dintotdeauna un copil, deja ticaie ceasul biologic si cred ca ar fi momentul sa iau o decizie. Stiu ca nu este cea mai potrivita persoana, dar mai am oare vreo sansa sa gasesc pe cineva la varsta mea?
– Toate prietenele mele s-au casatorit deja si incearca care mai de care sa imi faca cunostinta cu cineva. Ba cu fratele sotului, cu varul, colegul de serviciu. Trebuie sa ma multumesc cu unul dintre ei. Altul de unde sa gasesc?
Apoi sunt motivele care tin de o conjunctura favorabila:
– Este colegul meu si se comporta atat de dragut cu mine tot timpul.
– Este colegul de serviciu si toate colegele sunt innebunite dupa el. Ar fi minunat sa ma aleaga pe mine.
– Suntem prieteni de foarte mult timp. Stiu bine ca intotdeauna l-am considerat nepotrivit pentru mine, dar este singurul pe care ma pot baza si singurul care ma asculta. Este disponibil oricand si ar face orice pentru mine.
– Este fratele prietenei mele si ea spune ca ma place. O sa incercam sa vedem ce iese. Oricum o alta varianta mai buna nu am.
– L-am cunoscut in training la munte si mi-am dat seama ca este foarte inteligent, se imbraca frumos si sa se comporte cu o femeie. Mi-a facut o gramada de complimente si ma sorbea din priviri.
– L-am cunoscut la sala si mi-a vorbit despre el. Mi-a spus ca nu s-a mai deschis asa nimanui, dar eu ii creez o stare deosebita. Are senzatia ca ma stie de cand lumea.
– Este casatorit, dar daca ati sti cat sufera. El face totul pentru familie si pentru copii: sustine toata familia financiar, duce si aduce copii de la scoala, plateste meditatii, lectii de tenis si chitara. Iar sotia lui este vesnic nemultumita. El spune ca stia de la inceput ca este asa, dar a incercat in toti acesti ani petrecuti impreuna sa o faca fericita.
– L-am cunoscut in club, era cu prietenii lui. Nici nu mai stiu ce mi-a spus, e foarte haios. Ma face sa ma simt minunat pentru ca radem tot timpul. Sunt sigura ca este alegerea potrivita.
In concluzie alegerea partenerului tine de frica de a nu fi singura sau de a nu fi ca toti ceilalti. Tine de o conjunctura de viata in care avem senzatia ca persoana intalnita este de departe cea mai cea dintre toate. Ori cedam unei prietenii mai vechi care se transforma in relatie de cuplu, sau presiunilor puse de mediul in care ne invartim.
Cum sa fim siguri ca alegem persoana potrivita
Solutiile psihologice sunt doua: sedinte de autocunoastere sau consiliere premaritala.
Sedintele de autocunoastere au ca scop descoperirea propriilor temeri si a scenariilor de viata care ne afecteaza stima de sine. De asemenea urmaresc si introspectia personala pentru reliefarea valorilor invatate acasa si evaluarea lor.
Cateva aspecte ce te pot convinge sa apelezi la astfel de sedinte:
– Fricile invatate acasa: frica de singuratate, timiditatea excesiva, frica de a relationa, frica de experiente noi.
– Modele disfunctionale: partenerul trebuie sa fie disponibil 100% din timp pentru tine, trebuie sa fie dintr-o familie buna, sa aiba casa, masina, bani. Trebuie sa fie mai inalt decat tine, sa renunte la prietenii lui daca te iubeste, iar tu sa iti asculti parintii si sa faci ce iti spun ei, chiar daca partenerul nu este de acord.
Sedintele de autocunoastere te pot ajuta sa descoperi care iti sunt valorile si credintele. Cate dintre acestea sunt corecte pentru tine si pentru partener, care sunt asteptarile tale realiste si cum pot acestea sa va infrumuseteze viata de cuplu.
Consilierea premaritala are rolul de a incerca sa descopere care sunt asteptarile celor doi legate de relatia de cuplu, daca acestea sunt realiste sau nu, daca sunt in concordanta cu ale partenerului.
De asemenea se urmareste imbunatatirea comunicarii dintre parteneri pe temele care fundamenteaza familia:
– Buget;
– Copii;
– Cariera;
– Relatia cu familia de origine;
– Relatia cu familia largita;
– Relatia cu prietenii comuni sau proprii;
– Atributiile casnice ale ficaruia;
– Care sunt activitatile ce se pot face in comun, dar care sunt si acelea ce se pot face separat: sportul sau iesirile cu prietenii proprii.
– Care sunt valorile morale in care crede fiecare: religie, modalitate de a face bani cu orice pret, folosirea prietenilor sau a cunostintelor in mod deliberat pentru obtinerea unor foloase;
– Contraceptia
– Sexualitatea
Consilierea preamaritala poate stabili care sunt valorile familiei, care sunt rolurile fiecaruia in parte si care sunt libertatile independente de partener.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : psychologies.ro