Motivele pentru care un bărbat înşală au legătură cu nivelul lui de educaţie, cu trăsăturile de caracter, cu cât de bine arată. Şi asta nu îl face diferit de femeie, care înşală exact din aceleasi motive ca şi el, doar că sunt judecaţi diferit de societate.
,,Există persoane care îşi doresc să sară anumite trepte sociale sau profesionale printr-o relaţie sexuală ce le asigură aceste lucruri.Unii vor să îşi demonstreze că încă mai pot, în timp ce alţii vor să creadă că pot avea pe oricine, oricând.
De asemenea, mai pot înşela pentru ca se simt înşelaţi, pentru că nu se simt iubiţi sau apreciaţi, pentru că vor să îşi facă partenera să sufere, pentru că vor să uite o iubită sau pentru că vor să îşi impresioneze prietenii. În general poate fi vorba de o oportunitate pe care o au şi nu vor să o rateze sau pentru că pur şi simplu vor să încerce ceva nou, ceva diferit’’, precizează psihoteraputul Constantin Cornea pentru CSID.
Poate fi în egală măsură o dovadă de nesiguranţă sau de încredere în forţele proprii. ,,Poate fi o slăbiciune ce ţine de caracter sau dovada unui temperament greu de stăpânit, care are nevoie să înşele pentru a simţi că trăieşte.
Pe de altă parte mai trebuie să vedem la ce fel de nesiguranţă ne raportăm. Nesiguranţa relaţiei, jobului, frica de a nu fi părăsit, teama de a nu rata o şansă, fuga de bătrâneţe, toate acestea pot fi motive de nesiguranţă. Depinde de unghiul din care privim’’, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea.
Dacă ne raportăm la istoricul lui de viaţă, la traumele suferite, la doriţele neîndeplinite sau la un mod de viaţă hedonist, putem vedea tot atâtea motive de nesiguranţă ce îl pot face să înşele sau să devină adictiv, să sufere de o tulburare de personalitate sau de comportament, să dezvolte un sindrom depresiv sau să îşi descopere adevăratul drum în viaţă sau o nouă preocupare care să îi redea încrederea în sine.
Pasul de la aventură la distrugere
,,Nesiguranţa poate fi un factor pozitiv sau negativ, te poate duce într-o direcţie sau alta, poţi decide în cunoştinţă de cauză comportamentul pe care îl afişezi sau poţi fi purtat pur şi simplu de nesiguranţă şi băgat în situaţii care mai de care mai plăcute sau mai ciudate, care îţi pot reda încrederea sau te pot distruge sau compromite. Este aproape imposibil să putem descrie alchimia bărbatului care înşală, pentru că aceasta este extrem de complexă, nu poate fi exprimată la modul general’’, adaugă psihoterapeutul.
Bărbatul îşi poate înşela partenera chiar dacă o iubeşte. ,,Iubirea nu este totalmente oarbă, poţi descoperi o ispită care ai impresia că se comportă cu tine mult mai frumos decât partenera, ori pur şi simplu este o aventură pe care ajungi să o bifezi din curiozitate.
Poţi înşela pentru că ai o dorinţă (sexuală, afectivă) neîmplintă sau nesatisfăcută sau pur şi simplu pici în plasa unei ispite şi nu te poţi trezi la timp’’, precizează Constantin Cornea.
Bărbaţii se pot simţi singuri sau neînţeles, cum de altfel pot mima aceste stări doar pentru a-si satisface orgoliul, înşelând. Motivele pentru care un bărbat sau o femeie înşală pot fi adevărate sau imaginate, pot fi provocate sau de necontrolat. Totul ţine de individ, de ceea ce îşi doreşte de la viaţă, de caracter şi temperament, dar şi de oportunităţile pe care le are. Dacă doreşti să înşeli trebuie să ai şi cu cine. Şi aici mai vine o întrebare interesantă. Cei care nu înşală, oare nu au cu cine? Nu cumva nu o fac pentru că se tem să nu fie descoperiţi, părasiţi, blamaţi?
Cât contează trecutul
Cum ar arăta oare lumea dacă societatea nu i-ar mai judeca într-un mod negativ pe cei care înşală? Sau dacă cei care înşală şi sunt prinşi ar suferi o corecţie gravă?
,,Experienţa mi-a arătat că omul este făcut să înşele. Dacă nu o face este că îi este teamă, de Dumnezeu, societate, parteneră, pentru că nu poate (este impotent), are o vârstă la care nu mai reprezintă nimic din perspectivă sexuală sau nu are cu cine’’, mai spune psihoterapeutul.
Trecutul contează foarte mult, copilăria, modul în care a fost crescut, normele şi valorile familiei. ,,E important dacă părinţii se certau sau consumau alcool, dacă umblau dezbracaţi sau făceau sex de faţă cu el, dacă s-au despărţit, dacă îl certau fără motiv, dacă l-au bătut sau ameninţat, dacă s-a simţit iubit, apreciat sau din contră, l-au tratat ca pe ceva lipsit de valoare. Apoi dacă a avut sau nu prieteni, dacă a avut iubită, dacă a fost înşelat sau părăsit.
Omul reprezintă suma tuturor interacţiunilor sale, iar trecutul său traumatic poate da naştere unui caracter cu probleme’’, afirmă psihoterapeutul Constantin Cornea.
De cele mai multe ori, comportamentul unui om, inclusiv acela de a înşela, poate fi un comportament de apărare sau de compensare. De apărare, pentru că doreşte astfel să se ferească de o realitate care nu îi place, de compensare pentru că vrea astfel să îşi ofere un “bonus” care să îi crească stima de sine. De multe ori însă, consecinţele în fac mai mult să piardă decât să câştige.
Autor: Psiholog Constantin Cornea