Cum sa-ti faci planul de bataie pentru anul viitor

Posted: 11 februarie 2018 by admin

Decembrie este luna sarbatorilor de iarna. Toata lumea se gandeste doar la ele si se pregateste intens pentru zilele libere in care sa se bucure de cadouri, mancare si odihna. Dar, inainte de a veni Mos Craciun, toti isi fac intr-un fel sau altul o balanta a anului care tocmai se sfarseste.

Pe de-o parte contabilizam anul care se termina, pentru a-l putea pregati pe cel care vine. Este foarte important sa facem acest lucru pentru a ne simti mai bine, pentru a capata mai multa incredere in ceea ce putem realiza.

Elementele de substanta se impart in doua categorii distincte: familie si cariera.

Un plan corect si coerent trebuie sa cuprinda in mare urmatoarele aspecte:

Familia: Ce am facut bine, cu ce am gresit, cum imi pot imbunatati comportamentele?

– Familia si atmosfera din cadrul familiei

– Hobby-uri si socializare alaturi de familie

– Dezvoltarea si punerea in echilibru a tuturor membrilor familiei: copii, sotie, parinti.

Cariera: ce am facut bine, ce am gresit. Cum imi asum greselile si ce am invatat in urma lor?

– Un plan clar de dezvoltare personala si profesionala: cursuri, conferinte, mentoring, coaching, psihoterapie

Daca nu se fac aceste planuri si se mizeaza pe noroc sau se amana pentru ca nu mai aveti chef, rezultatele nu vor putea fi bune, tocmai pentru ca nu stiti ce ati facut bine sau rau in privinta familiei si carierei.

Si pentru ca nu doriti sa va imbunatatiti relatiile de acasa si de la serviciu sperand poate ca tot ce ati facut gresit a fost uitat si ca in anul care vine totul va fi bine doar pentru ca va doriti asta.

Din pacate nu este de ajuns doar sa va doriti. Lasati dorintele pentru mai tarziu. Invatati sa va comportati corect fata de toti cei care va inconjoara, reevaluand alaturi de un coach atitudinile avute in familie si cariera. Apoi stabiliti impreuna un plan pentru anul viitor.

Ce puteti invata in sedintele de coaching sau psihoterapie:

– Reevaluarea rolului in cadrul familiei si gasirea celor mai bune solutii pentru asigurarea celui mai bun climat pentru toti membrii familiei;
– Asumarea greselilor trecutului
– Pregatirea planului pentru anul care vine;
– Evaluarea resurselor pe care va puteti baza: prieteni, colegi, finante, cunostinte profesionale;
– Conceperea unui plan de crestere profesionala;
– Cresterea abilitatilor personale: comunicare, rezistenta la stress, un management mai bun al resurselor, a timpului si a rezultatelor;

Cel care lupta de unul singur nu devine indubitabil erou. Tocmai pentru faptul ca nu isi poate repara singur masina in timp ce se opereaza de apendicita. Pentru a deveni familisti si buni profesionisti apelati la randul vostru la profesionisti.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: business24.ro