Sentimentul de vacanta poate fi trait oricand. Dimineata facand miscari de gimnastica, pe drumul spre serviciu ascultand muzica de calitate sau citind o carte care va captiveaza, dorinta de a zambi si de a ajuta colegii, glumele, zambetul si energia pe care o puteti emana la lucru.
Apoi putem vorbi de un sport care va face placere, de spectacole de teatru, de film, de muzica, de dans.
De momente frumoase petrecute alaturi de sotie si copii, de parinti, de prieteni.
Toate acestea dar si multe altele nu au nevoie de saptamani de pauza pentru a putea fi puse in practica, ci au nevoie de saptamani de practica pentru a deveni un mod de viata.
Ce atrage dezechilibrul?
Din ce in ce mai des, vin la cabinet persoane care simt ca si-au pierdut echilibrul intern, nu mai inteleg scopul pentru care traiesc sau au senzatia ca orice fac sunt nefericiti sau frustrati.
Abordarea consilierii in aceasta situatie are la baza evaluarea programului zilnic, lunar si anual, din care respectiva persoana sa inteleaga unde greseste. Capitolele importante ce atrag dupa sine dezechilibrul pot fi:
Lipsa vacantelor. Explicate prin lipsa concediului, banilor, sau pur si simplu prin lipsa de chef. Alte motive inconstiente pot fi:
-Lipsa unui partener de viata, ceea ce poate duce la lipsa dorintei de a pleca in vacanta.
– Frica de a nu pierde un job sau o pozitie importanta intr-o companie.
– Propriul business. Dorinta de a fi tot timpul acolo si de a detine controlul a tot ceea ce se intampla in firma. Din frica de a nu fi furata sau inselata de angajati.
– O familie disfunctionala in care fiecare partener isi doreste altceva, de la locatia de vacanta pana la bugetul alocat si a persoanelor ce ii pot insoti.
– O relatie in afara cuplului. De multe ori, persoanele casatorite care au si o relatie cu cineva de la serviciu nu simt nevoia de a pleca in vacant cu familia din doua motive. Nu le mai face placere sa fie impreuna cu sotia si copii ce i se par galagiosi, pretentiosi sau ca nu se mai ridica la nivelul asteptarilor sau pozitiei sociale. Al doilea motiv fiind constand in faptul ca programul de lucru este trait intr-o atmosfera de vacant deja, pentru ca este indragostit si nu mai simte nevoia de a merge in alta parte, decat eventual cu noua achizitie.
Jobul. Un serviciu care nu va face placere, lipsa posibilitatii de a construi o cariera, suprasarcina sau subsarcina profesionala, subplata, un manager dictatorial, o atmosfera incarcata, colegi cu probleme. Toate acesta sau doar unele pot ajunge sa dezechilibreze o persoana.
Programul de lucru. Programul de lucru prea incarcat, lipsit de pauze, cu sarcini grele si termene de realizare prea scurte, pot duce la destructurarea stimei de sine, la lipsa de energie si de ce nu la probleme medicale sau psihologice.
Astfel persoana in cauza ajunge sa nu isi mai doreasca nimic, doar sa se vada acasa. Unde eventual prefera sa manance mechanic sa isi faca datoriile casnice fara vlaga si apoi sa se culce. Pentru ca a doua zi sa o ia de la capat.
Bugetul. Sunt destul de multi cei care spun ca nu isi permit o vacanta pentru ca salariul este foarte mic. Intr-o anumita masura pot spune ca au dreptate.
Dar daca ar invata sa isi calculeze mai bine cheltuielile pot descoperi uneori ca le raman bani pentru o mica vacanta.
De exemplu: renegocierea abonamentului de telefonie, de cablu astfel incat sa scada factura. Economie la curent, la carburant-eventual prin mersul al serviciu cu mijloacele de transport in locul masinii personale.
Calcularea cat mai aproape de realitate a necesarului de alimente, haine….
Familia. Lipsa acesteia sau o familie cu probleme pot duce la negarea nevoii de vacanta.
Prietenii. Prietenii care au prea multe probleme si va incarca cu ele facandu-va sa traiti viata lor consumandu-va si ultimile resurse de timp si bani. Acestia pot deveni atat de toxici datorita problemelor cu care se confrunta incat va pot face sa nu va mai puteti bucura de viata.
Plafonarea sociala. Este caracteristica celor care au atins o pozitie sociala inalta sau persoanelor ce considera ca nu au nici o sansa, considerandu-se captivi vesnici intr-un job mediocre. Si acestia sunt o categorie importanta de persoane ce nu se pot bucura de viata si nu simt nevoia sau placerea de a merge in vacanta.
Toate elementele de mai sus pot duce la dezechilibrul personal ce se poate manifesta prin afectiuni medicale cronice sau afectiuni psihologice. Semnele care ar trebui sa va dea de gandit pot fi urmatoarele:
Lipsa poftei de mancare sau nevoia de a manca tot timpul;
Lipsa nevoii de somn, sau o stare de somnolenta permanenta;
Lipsa dorintei de a interactiona social cu: prieteni, familie;
Lipsa apetitului sexual sau exacerbarea nevoilor sexuale;
Nevoia de a consuma zilnic alcool, droguri, medicamente;
Timpul petrecut la serviciu, ce se prelungeste pana tarziu;
Senzatia ca nimeni nu va intelege si nu stie prin ce treceti;
Senzatii de durere sau rau general, atipice.
Nu uitati, insa, ca sentimentul de vacanta poate fi trait oricand, iar asta depinde doar de dumneavoastra.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : business24.ro