Câte dintre noi nu ne-am gândit ce minunat ar fi să strângem în braţe un pui de om care să ne semene, care să ne iubească şi să ne facă să ne simţim importante?
Este extraordinar să fii mama, însă psihologii le recomandă celor care vor să aducă pe lume un copil să se gândească bine la motivaţia ce se ascunde în spatele acestei dorinţe.
Psihoterapeutul Constantin Corneaspune că “de cele mai multe ori, dorinţa de a deveni mamă, nu are legătură cu adevărat cu sentimentul matern curat şi pur.”
Pentru că în spatele acestei dorinţe se pot ascunde nevoi nesatisfăcute sau ce nu pot fi nici pe departe recunoscute nici măcar faţă de sine însăşi, cu atât mai puţin faţă de oricine altcineva, psihoterapeutul le propune celor care îşi doresc să facă un pas atât de important să se gândească ce motive ascunse pot genera această dorinţă. Şi, abia după ce îşi răspund sincer la întrebare, să îşi planifice sarcina.
Iată câteva dintre motivele ascunse ce pot face o femeie să îşi dorească să devină mamă.
Ceasul biologic
Cu alte cuvinte am o vârstă şi nu prea mai pot aştepta mult acest eveniment. Este corect să devin mamă în aceste condiţii? Poate da, poate nu, în funcţie de relaţia de cuplu sau de ceea ce am sau nu de oferit viitorului bebeluş. Viitoarea mama trebuie neapărat să ia în considerare stadiul relaţiei în care se află, dacă partenerul îşi doreşte acelaşi lucru şi posibilităţile financiare de a-I oferi copilului o creştere şi educaţie decente.
Frică de a nu fi părăsite
Este o frică inconştienţă, foarte greu de recunoscut. Însă, această frică poate duce la situaţia în care, devenind mamă, te poţi trezi singură pentru că partenerul nu se simte pregătit. Te poţi trezi nesprijinită, din acelaşi motiv, sau divorţată pentru că partenerul consideră că decizia a fost uninominală. Deci, neapărat, trebuie ţinut cont de dorinţa partenerului şi este important ca acesta să nu fie pus în faţa faptului împlinit. Sau dacă este o sarcină care vă ia prin surprindere, trebuie ca şi iubitul/soţul să îsi dorească păstrarea acestei sarcini.
Dorinţa de a avea în sfârşit “cavalerul perfect”
Este situaţia în care foarte multe femei nu se simt iubite, apreciate sau valorizate în relaţia de cuplu şi decid “inconstient” că este momentul să apară “cavalerul pe un cal alb”. Şi uite aşa, devin mame, gândindu-se că propriul copil va fi cel care le va oferi, necondiţionat, tot ceea ce nu au primit de la familia de origine sau de la partener. Pentru că, ele “l-au făcut” şi el le va oferi ceea ce, tot ele, decid că au nevoie şi el poate oferi….
“Am enunţat doar trei elemente “inconştiente” descoperite în situaţiile ce mi-au fost prezentate de paciente la cabinet, ce pot transforma femeia în mama, înainte că partenerul să fie de acord sau ele să înţeleagă că nu este momentul”, spune Constantin Cornea.
Psihoterapeutul este de părere că “un copil trebuie să fie rezultanta iubirii a două persoane, altfel devine exerciţiu de frustrare al uneia dintre ele. Şi uite aşa, genetic probabil, se pot naşte copii cu probleme, ce nu vin pentru a împlini iubirea a două personae, ci pentru a rezolva frustrarea uneia dintre ele.”
Autor: Psiholog Constantin Cornea
sursa : csid.ro