Dacă te macină des întrebarea: Care sunt tabuurile sexuale în ziua de azi? Sau dacă te-ai gândit : Oare sexul oral sau anal ori lipsa lor poate distruge o căsnicie? De ce caută bărbatul astfel de plăceri? Care e mecansimul psihologic din spatele acestor dorinţe? Sunt doar bărbaţii cei care îşi doresc aşa ceva sau şi femeile au astfel de fantezii erotice? De ce încearcă bărbaţii să îşi satisfacă aceste plăceri în altă parte? Dacă eşti curios/curioasă ce răspunde un specialist care are experienţă în psihoterapia de cuplu, citeşte răspunsurile lui Constantin Cornea la astfel de întrebări.
Însă, înainte de a-mi răspunde avalanşei de întrebări enumerate mai sus, specialistul mi-a spus că este necesar să formuleze mai întâi o teorie a sexualităţii cuplului, o teorie ce poate fi divizată în trei categorii, pentru a fi mai simplu apoi de explicat:
• sexul “normal” (adică tot ceea ce constituie o plăcere pentru ambii parteneri, dar are legătură doar cu propriul corp, cum ar fi: poziţiile sau locurile de desfăşurare a actelor sexuale, sexul genital, anal, oral)
• fanteziile, iar aici putem vorbi, pe lângă sexul “normal” de folosirea unur adjuvante cum ar fi jucăriile sexuale, rolurile sau costumele folosite în actul sexual, vizionarea de filme pentru adulţi
• fantasmele sunt cele care duc viaţa sexuală până la limita patologicului şi chiar dincolo de acesta. Şi aici ne referim la sexul în trei, la o seama întreagă de elemente ce se încadrează la tulburările parafilice ( voyeurism, exhibiţionism, frotteurism, fetişism, sadism, masochism, pedofilie)
C.S.Î.D.: Putem consideră sexul oral, anal, elemente tabu?
Constantin Cornea: Acum, o dată ce am făcut împărţirea de mai sus, trebuie să spunem că elementele, ce pot deveni tabu, diferă de la un cuplu la altul. Sunt parteneri care datorită religiei, propriilor credinţe, sau a stării de sănătate, pot refuza astfel de “condimente” sexuale. Deci, da, pot reprezenta elemente tabu. Însă, în ziua de azi, datorită cantităţii de informaţii sau a filmelor pentru adulţi, sexul oral şi anal a devenit o practică obişnuită în cuplu, poate, mai mult decât oricând.
C.S.Î.D.: Dacă facem referire doar la tabuurile sexuale cum sunt: sex oral, anal, putem spune că nesatisfacerea lor pot distruge o căsnicie?
C.C.: Uneori da, alteori, nu. Depinde de fiecare cuplu în parte cum ştie să îşi managerieze conflictele legate de dorinţele sexuale. De cele mai multe ori se ajunge la un acord tacit, ori în sensul în care partenera acceptă astfel de “plăceri” bărbatului din timp în timp, ori bărbatul înţelege că nu va obţine niciodată şi renunţă la a mai încerca.
C.S.Î.D.: De ce caută bărbatul astfel de plăceri? Care e mecansimul psihologic din spatele acestor dorinţe?
C.C.: În primul rând, aceste dorinţe le putem pune în seama cantităţii de informaţii şi mai ales a filmelor pentru adulţi, unde actorii satisfac cu o nonşalanţă aproape naturală orice dorinţă a partenerului. Astfel se poate naşte în mintea bărbatului că este normal şi natural să ceară orice vede în filme şi partenerei. În timpuri mai vechi, când Biserica era foarte implicată în viaţa socială, când informaţiile circulau mult mai greu, cu siguranţă dorinţele erau mai rare sau apăreau în mintea mai puţinor persoane. Pentru că, dorinţa de perversitate are la bază dorinţa omului de a-şi depăşi limitele. Şi această dorinţă de autodepăşire, de experimentare a noului se manifestă şi în plan sexual.
C.S.Î.D.: De ce încearcă bărbaţii să îşi satisfacă aceste plăceri în altă parte? Pentru că nu le sunt satisfăcute acasă sau pentru că nu vor să îşi „pângărească” soţia?
C.C.: O dorinţă odată apărută, se transformă în pulsiune ce se încarcă de energie psihică şi doreşte apoi să fie satisfăcută. Dacă este sau nu satisfăcută de parteneră, dacă este sau nu înţeleasă de aceasta, dorinţa rămâne undeva, acolo, în mintea bărbatului. Şi dacă bărbatul sesizează că îşi poate satisface această dorinţă în altă parte, probabil o va face. De dragul experienţei, de dragul noutăţii, din dorinţa de a-şi depăşi limitele. E important să ne reamintim că fiecare om este construit diferit. Şi aici nu fac referire la gen. Pentru că o dorinţa mai mare sexuală sau o aplecare spre perversiune poate fi trecută în egală măsură în dreptul bărbatului, dar şi al femeii. Nu doar bărbaţii au înclinaţii perverse. Poate doar sunt mai vizibili datorită atitudinii lor mai evidente.
C.S.Î.D.: Am putea încadra soţiile în anumite tipologii?
C.C.: Bineînţeles, doar că, încă de la început trebuie să spunem, sunt tipologii de suprafaţă şi tipologii de profunzime. Poţi vedea o femeie îmbrăcată sexy, dar care în realitate nu are dorinţe exagerate în această privinţă. Pentru ea, a atrage privirile nu reprezintă decât o investiţie în stima de sine, nu o calitate prin care îşi doreşte şi un număr impresionant de bărbaţi în pat. Cum de altfel, dacă vorbim de o femeie îmbrăcată ca la mânăstire, nu putem exclude dorinţa sexuală.
Însă de dragul discuţiei putem vorbi despre câteva categorii de soţii:
• Soţia cuvioasă Poate avea acest comportament pentru că a fost crescută într-o familie cu reguli şi norme stricte pe care le aplică şi ea în propria relaţie.
• Soţia vampă Orice exagerare are la baza o traumă, astfel putem vorbi de faptul că poate proveni dintr-o familie dezbinată sau în care petrecerile s-au ţinut lanţ. Îşi exagerează imaginea pentru că vrea să atragă atenţia. Astfel îşi poate hrăni narcisismul sau poate încerca să îşi depăşească anumite complexe.
• Soţia copilăroasă Este cea care preferă să trăiască într-o copilărie perpetuă, aşa a fost crescută sau a ajuns singură la concluzia că astfel se simte ea cel mai bine.
• Soţia manager Cea care simte nevoia să fie şefă. Acasă, la firmă sau cu prietenii. Este cea care doreşte ca toată lumea să se învârtă în jurul ei, doar ea să ia decizii, restul trebuie doar să se supună. De ce? Pentru că ea le ştie pe toate cel mai bine.
• Soţia casnică Pentru ea, casa reprezintă întreg universul. Tot ce îşi doreşte este un soţ protectiv şi copii. Ea să aibă grijă de casă şi copii, iar soţul să asigure veniturile necesare.
• Soţia sexy Vrea să atragă atenţia cu orice preţ, să fie admirată şi dorită de toată lumea. Flirtul pentru ea este un mod de trăi. Flirtează cu toată lumea, chiar şi de faţă cu soţul. Putem spune că şi ea suferă de o tulburare narcisică.
• Soţia schizoidă Pentru ea casa şi soţul reprezintă totul. Nu vrea decât să stea cât mai mult în casă, cât mai mult cu partenerul. Nu are nevoie de nimeni şi de nimic altceva.
Bineînţeles că exempele pot continua, iar categoriile de mai sus sunt la fel de întâlnite şi la bărbaţi, nu doar la femei. Energia sexuală a fost dintotdeauna o energie greu de stăpânit care a pornit războaie, a născut genii sau a distrus oameni. Pentru că trebuie să existe echilibru în orice, chiar şi în privinţa dorinţelor sexuale.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : csid.ro