CU COPIII LA PROTEST. CE SPUN PSIHOLOGII?

Posted: 17 ianuarie 2018 by admin

E nebunie în dimineața asta pe Facebook. Părinții împărțiți în două tabere: cei care-și duc copilul la protest și cei care nu, plus galeria de pe margine. Fiecare cu părerea și argumenele lui. Că e bine, că nu e bine, că e o lecție de democrație, că-l expui la anumite riscuri, că nu-l expui, că e riscant…că nu e!

Pe mine mă interesează ce spun psihologii despre toată povestea asta. I-am pus 3 întrebări lui Constatin Cornea, psihoterapeut.

  • Care-i impactul din punct de vedere psihologic pentru un copil dus de părinți în mijlocul a sute de mii de manifestanți?

ESTE STRICT TRAUMATIC, N-ARE NICIUN CONȚINUT POZITIV. Orice copil de până-n 12 ani își dorește să se joace. Acesta este principiul lui funcțional, acela de a se juca. Își dorește să fie împreună cu familia într-o atmosferă liniștită, își dorește să simtă protecție. Copilul nu are maturitatea să înțeleagă ce înseamnă un proces politic. Este o investiție în instinctele primare ale copilului, mai exact în instinctele primare NEGATIVE ale copilului.  – Constantin Cornea, psihoterapeut

Copilul ÎNVAȚĂ SĂ SIMTĂ URĂ în contextul acesta, ÎNVAȚĂ CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII FURIOS, fără să cunoască explicația stărilor respective. Copilul e implicat într-un joc social despre care nu știe nimic. – Constantin Cornea, psihoterapeut

  • Părinții spun că pentru copilul lor mersul la protest este un act de democrație. Puștiul învață ce înseamnă libertatea de exprimare, învață să-și ceară drepturile…

Copilul nu învață ce înseamnă democrația pentru că nu are baza rațională de a înțelege ce înseamna acest proces social. Freud spunea că părinții au tendința de a instala copiilor anumite programe pentru care copilul nu are nici datele, nici dezvoltarea, nici cultura necesară de a le înțelege, dar mai ales de a discerne dacă programele respective sunt bune sau rele.  – Constantin Cornea, psihoterapeut

  • Sunt părinte, vreu să merg cu copilul la protest! Ce mi-ai spune?

Ți-aș spune să mergi cu copilul în parc, în locuri de joacă cu tot cu pancarta dacă vrei să protestezi. Copilul se joacă, tu ca părinte îți expui părerile politice pașnic. Asta dacă vrei cu adevărat să faci ceva bun pentru copilul tău. – Constantin Cornea, psihoterapeut

NU SUPUN ACEST SUBIECT DEZBATERII DECÂT CELOR CARE AU PREGĂTIREA PROFESIONALĂ SĂ FACĂ ACEST LUCRU, IAR DISCURSUL LOR ARE STRICT CONOTAȚIE PROFESIONALĂ, NU AFECTIVĂ… NU SOCIALĂ! – Constantin Cornea, psihoterapeut

Știu că imaginile cu un copil de 4 ani înfășurat în drapelul României emoționează. Știu că impactul mesajului tău, atunci când ai un ghem de câteva luni în brațe, are o rezonanță mai mare, știu și înțeleg că vrei o țara normală, curată, un viitor bun pentru copilul tău, dar imaginea puștilor care strigă cu patos în fața Guvernului: PSD ciuma roșie, DNA să vină să vă ia, Hoții sunt cei din clădirea aia… nu-mi place.

Personal, nu mi-aș duce copilul NICIODATĂ la un astfel protest, DAR E PĂREREA MEA ȘI ATÂT. Nu-i condamn pe cei care cred că pot schimba lumea cu copilul în brațe. Eu i-aș explica din fața televizorului ce se întâmplă, ce înseamnă democrația, libertatea, independența în măsura în care poate să înțeleagă anumite lucruri.

Nu vedeți speranța din ochii lor“, spunea aseară o mămă care a avut puterea să-și ia copilul în brațe să-l aducă în fața Guvernului printre două sute de mii de oameni. E prea mult, cred eu… Înțeleg că vrem să-i obișnuim de mici cu sensibilitatea la nedreptate, cu valorile familiei, că vrem să-i creștem într-un spirit democratic, liber, dar e important cum facem lucrul acesta. Pe primul loc e siguranța lor… Eu la asta m-aș gândi când i-aș pune pancarta în mână…

Știu că suntem sătui de tot ce se întâmplă în țara asta. Am fost mințiți, înșelați, furați. Știu la fel de bine că sunt părinți care fac eforturi supraomenești să-și crescă copilul și că singura lor speranță e în SCHIMBARE.

Nu e cazul să judecăm, până la urmă fiecare părinte își crește și își educă copilul așa cum consideră mai bine. În cazul acesta, recunosc, limita între democrație, risc, libertate și educație mi se pare destul de senibilă.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: lorenaburlacu.ro