Odata vreo 10 broaște s-au hotărât să se ia la întrecere: să urce până în vârful unui turn. S-au adunat mulți privitori să vadă isprava și pariau că nu va reuși nicio broască să ajungă până sus. Iar broaștele i-au auzit pe cei ce vorbeau. A început întrecerea și multe dintre “sportive” au renunțat după prima încercare nereușită. Doar o singură broască s-a străduit și a
reușit să urce până sus. ERA SURDĂ!”
“Omul este rezultatul tuturor interacțiunilor sale. Așa se formează stima de sine, memoria, gândirea, emoțiile, educația, talentele, dar și fricile, temerile, sau adicțiile, prin interacțiunea cu ceilalți dar și cu mediul. Influențele celorlalți pot fi pozitive sau negative, de durată sau efemere, ele pot crea o personalitate sau pot distruge un om.” Constantin Cornea, psihoterapeut
Și de cele mai multe ori îl distrug. Ne cunoaștem prea puțin, cât să cernem ce e adevărat și ce nu din ce spun ceilalți despre noi. Ne punem măști să fim plăcuți, iubiți, apreciați și când nu reușim ne prăbușim cu tot cu ele. Ne ghidăm după ce spun ceilalți și mai puțin după ce simțim, ce vrem, ce ne place. Ne modelăm după cum cer părinții, după cum ne vrea societatea, după tipare false. Ne lăsăm descurajați de aprecieri născute din frustrări, fără să înțelegem că în noi stă puterea, dorința și pozitivismul.
Povestea asta a broștelor îmi amintește de o întâmplare din viața mea. Cu o zi înainte să ajung la pupitrul știrilor, am primit o încurajare pe care n-am s-o uit niciodată. Venea din partea unei persoane importante din redacție. Mi-a strâns mâna și mi-a spus așa: “Nu mă bucur că te-au ales pe tine. E mult prea devreme să faci pasul asta, nu ești pregătită. Îți doresc bafta, tu n-ai nevoie de succes.” Am zâmbit, i-am mulțumit, dar îmi amintesc că tot drumul, până acasă, nu m-am oprit din plâns. Nu am avut puterea să-i spun atunci, dar îi spun acum: e neprept, e mârșav să-i tai unui om aripile înainte să și le deschidă. Mă bucur că am reușit să fiu “surdă”, deși cuvintele astea mi-au răsunat multă vreme în minte.
Despre asta e vorba: “influențele celorlalți POT CREA O PERSONALITATE SAU POT DISTRUGE UN OM” – Constantin Cornea, psihoterapeut
Și acum puțină teorie! Cum catalogăm influențele celor din jur și cum le alegem pe cele care ne aduc bucurie, succes? L-am rugat pe Constantin Cornea, psihoterapeut să-mi explice.
“1. În primul rând, din perspectiva toxicității, pentru că o persoană cu probleme, ne poate face să suferim sau să vedem realitatea ei, nu pe a noastră, ori ne poate împrumuta din problemele ei. Elementele evidente ce trebuiesc evaluate sunt:
ADICȚIILE: alcoolul, drogurile, dependențele de medicamente, fumatul. Prin asocierea cu aceste persoane, putem să căpătăm aceleași adicții.
TULBURĂRILE PSIHICE SAU PSIHOLOGICE
- persoanele cu tulburări psihice, cum ar fi schizofrenii, sunt persoane cu nevoi speciale și trebuie să ținem cont de acest lucru.
- Persoanele cu tulburari psihologice: obsesiv compulsivitate, histrionism, hedonism, narcisism, paranoida, schizoida, borderline, depresie sau anxietate, sunt persoane ce ne pot influența viața și stările în mod negativ dacă nu reușim la timp să sesizăm tulburarea de care suferă
2. Planul de viață. De cele mai multe ori, planurile de viață dintre prieteni se întrepătrund. Astfel putem ajunge să avem dorințele sau credințele prietenilor, să valorizăm aceleași lucruri sau să ne impunem țeluri similare.
Familia. Este important să vedem dacă cei apropiați își doresc sau nu familie, dacă au o relație la care țin, dacă își doresc sau nu copii, pentru a ști dacă avem aceleași principii. Iar dacă nu avem, să știm cum să ne construim o relație de familie serioasă, care să nu aibă de suferit din cauza prietenilor. Un exemplu elocvent, este acela al prietenilor care încearcă să vă facă să vă comportați ca atunci cand erați singuri ( mers prin cluburi, cafenele, întârziat seara sau lipsit seara de acasă, băutul fără masură…), fără să țină seama de valorile familiei voastre.
Cariera. Sunt persoane care își impun să ajungă la un nivel extraordinar din perspectiva carierei, ceea ce se poate potrivi, sau nu, felului vostru de a fi. Dar vă poate influența modul de a vedea viața, sau dorințele ori realizările. Rareori veți vedea prietenii adevarate între persoane cu roluri sociale foarte diferite.
Hobby-urile. Sunt cele care vă mențin sănătatea fizică și cea mentală. Aici relațiile cu ceilalți sunt foarte importante. Alături de parteneră sau de prieteni vă puteți dedica și ține mai ușor de un sport sau de o dietă, atunci când doriți să vă lăsați de un viciu, sau atunci cand vă doriți să vă relaxați.
3. Beneficiile sau pierderile. În orice relație, de orice natură ar fi, partenerii trebuie să încerce să ajungă la un echilibru între ceea ce se dă și ceea ce se primește. Din nefericire, sunt prieteni al căror scop în viață este de a “căpușa” pe ceilalți. Indiferent dacă vorbim despre bani, timp sau energie.
Beneficiile trebuie gândite, așa cum spun americanii win-win, pentru ca relațiile să fie de durată și pentru ca uzufructul lor să vă bucure în mod egal. Dacă aveți prieteni cu probleme financiare, sentimentale, ce par că nu se mai termină, vă puteți trezi secătuiți de vlaga sau de bani sau vă puteți trezi nefericiți fără un motiv personal.
Pierderile fac parte din jocul vieții. Să pierzi pe cineva drag, să fii părăsit, să rămâi fără job sau fără bani, se poate întampla oricui. Ideea este să încercați să vă feriți de cei a căror viață este un șir lung de pierderi.
In concluzie, căutați să evaluați relațiile cu ceilalți de câte ori aveți timp sau ocazia. Pentru că mediul sau apropiații… influențează, în funcție de cum sunt ei calibrați, nu în funcție de ceea ce voi meritați.” Constantin Cornea, psihoterapeut
Fiți surzi și nu-i ascultați pe cei care nu merită, pe cei care vă taie din elan. Nu contează că-i prieten, că-i mamă, că-i frate, că-i șef. Acolo unde tu crezi că merită să încerci, deschide ușa și intră. În rest, crede în oamenii care-ți dau sfaturi, în cei care te susțin, nu în cei cu măști care pretind că-ți vor binele, în cei care îți crează directive și nici în cei care se consideră atotștiutori!
Să vă fie de folos! Multumesc, Constantin!
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: lorenaburlacu.ro