Saracul copil bogat – Sfatul psihologului pentru copiii de bani gata

Posted: 28 decembrie 2017 by constantin.cornea

O categorie importanta de clienti este constituita din „copiii de bani gata”. Acei copii pe care societatea ii priveste ca pe o paria, desconsiderandu-i si incluzandu-i pe toti intr-o categorie de proscrisi, care au tot ce-si doresc, lafaindu-se in lux.

Dar, in cabinet, am descoperit problemele si situatiile prin care trec inca de mici, ceea ce ii face ulterior sa devina: razgaiati distrugand tot ceea ce au creat parintii lor. Sau modele sociale de succes reusind sa duca mai departe ceea ce au mostenit.

Dar sa vedem care sunt principalele probleme care distrug caracterul „copilului de bani gata”:

Inca de la nastere primeste cadouri, gadgeturi, haine, dulciuri si orice isi doreste. De fapt, greseala consta in faptul ca primeste mai mult decat isi doreste, fara sa se pastreze un echilibru intre ceea ce i se cere si ceea ce i se ofera.

Gradinita si scoala sunt de obicei particulare. Elementele negative sunt constituite de alti copii de bani gata de la care invata comportamentul „de fite”. De fapt, invata sa ceara fara sa ofere prea mult in schimb, doar pentru ca parintii au si trebuie sa-i ofere. Peste 90% dintre cei care invata in scoli private se comporta astfel.

O buna parte dintre profesorii si educatorii din scolile private stiu ca depind de taxele achitate de parintii acestor copii. Din acest motiv nu doresc sa-i streseze prea tare, ceea ce nu-i lasa pe acesti copii sa invete ce inseamna autoritatea.

Facultatea. De obicei facultatea este aleasa intr-o tara straina. Pentru ca parintii nu s-au ocupat pana acum de copil si pentru ca da bine sa se laude, in mediul lor de prieteni, cu pretul platit pentru anii de studii in strainatate. Avem doua tipuri de Universitati:

Exclusiviste, unde de obicei copilul nu face fata, datorita pregatirii scolare precare de pana acum. Aici ajunge sa fie marginalizat de profesori si trecut cu greu sau ramanand vesnic repetent, pana ajunge sa fie exmatriculat.

Doar cei care inteleg repede cum merg lucrurile si se pun pe invatat reusesc ulterior sa-si construiasca un viitor.

Cele care nu au foarte multe pretentii, unde se repeta modelul romanesc. Taxele conteaza si elevii sunt trecuti prin scoala ca gasca prin apa.

Relatia cu parintii

Inca de la nasterea copilului, acestia sunt de obicei ocupati (sau doar se prefac ca sunt), lasand in seama bonei, gradinitei, scolii si profesorilor privati educatia propriilor copii.

Ofera copilului cadouri fara sa le ceara in schimb rezultate.

Incarca programul copilului cu activitati din cauza propriilor frustrari sau pentru a epata. Astfel, copilul ajunge sa aiba un program extrem de incarcat cu: limbi straine, pian, chitara, ore de actorie, dans, calarie etc., ceea ce duce la o maturizare fortata, la o motivatie precara si in cele din urma la lipsa de implicare in orice activitate.

Timpul petrecut de parinti cu copilul este extreme de limitat. Valorile, normele, sentimentele, joaca, sportul, activitatile comune invatate in relatia cu parintii sunt aproape nule. Din acest motiv, mai tarziu, copilul nu are sentimente fata de parinti.

Comportamentele invatate de la parinti: „comportamentul de fite”, dorinta de a epata, aroganta, lipsa de scrupule. Alcoolismul la varste fragede, drogurile, grupurile rau famate, dorinta de a „trage un tun in afaceri”, pentru ca le lipseste rabdarea de a creste o afacere. Toate acestea sunt comportamente pe care le vede la parinti de mic si le imita in consecinta.

Este copilul de bani gata fericit? Din punctul de vedere al celor care il urmaresc din exterior, da. Pentru ca are tot ceea ce isi poate dori.

Din punctul meu de vedere si din discutiile lungi purtate cu acestia, nu. Pentru ca multi nu au limita in ceea ce priveste: implicarea sentimentala, cheltuielile, comportamentele sociale, comportamentele in familie.

De ce nu au limita? Pentru ca la varsta copilariei, cand ar trebui sa invete ce inseamna autoritatea parentala sau autoritatea profesorilor, parintii lipsesc din peisaj, iar profesorii sunt platiti sa-i faca pe plac. Iar mai apoi, atunci cand greseste in societate (conduce sub influenta alcoolului, face scandal, se ia la bataie) sunt platiti politistii, avocatii etc. pentru ca tanarul sa nu sufere.

In concluzie, „copilului de bani gata”, care esueaza social, ii lipsesc dragostea si autoritatea parentala. Iar banii, cadourile si fitele sunt in exces.

„Copilul de bani gata” care se realizeaza are dragoste, iar planul de dezvoltare nu este nici sufocant, nici de fite.

Ceea ce invata in cabinet este cum sa treaca peste traumele copilariei, cum sa-si reconstruiasca relatia cu parintii, cum sa-si aleaga prietenii, cum sa-si construiasca o cariera, cum sa conduca afacerile familiei alaturi de parinti si cum sa-si formeze o relatie de cuplu solida, bazata pe sentimente si valori adevarate.

Toate acestea, precum si multe altele, pentru a reusi sa-si reconstruiasca viata si pentru a nu face aceleasi greseli pe care le-au facut parintii lui.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa:business24.ro