Inteligenţa nu ajută şi în amor. De aceea, mulţi dintre cei care au succes pe plan profesional au toate şansele să dea rateuri la capitolul sentimental. “Dragostea nu are nimic în comun cu inteligenţa.
Sentimentele apar, mintea nu poate decide momentul sau persoana. Inteligenţa poate conta ulterior, atunci când o persoană inteligentă îşi poate pune problema dacă persoana de care s-a îndrăgostit merită sau nu acest lucru. Dacă poate construi o relaţie cu o persoană inferioară lui din punct de vedere intelectual”, spune psihologul Constantin Cornea.
Mintea nu ne este cel mai bun aliat atunci când ne îndrăgostim. “O persoană inteligentă poate decide însă care îi este rolul în povestea respectivă. Inteligenţa poate aduce limpezime comportamentală, predictibilitate în privinţa a ceea ce se poate construi sau nu cu o persoană anume. Astfel, mintea apare ca şi mecanism regulator, nu ca un mecanism ce poate şterge sentimente. Dacă inteligenţa judecă prea aspru, ar trebui să ne gândim dacă nu cumva suntem prea “preţioşi”, îngâmfaţi, egoişti. Sau pur şi simplu singurătatea sau propriile tabieturi intervin mai mult decât este cazul”, subliniază Constantin Cornea pentru Gândul.
Dincolo de toate astea, oamenii inteligenţi sunt singurii care găsesc resurse pentru a salva o relaţie, chiar şi când îşi face loc o a treia persoană. “Iubirea este un sentiment minunat. Din punctul meu de vedere, jumătatea perfectă nu există. Iubirea este cea care te poate face să crezi asta. Iubirea nu va fi însă niciodată de ajuns pentru o relaţie. Inteligenţa este însă cea care poate salva o relaţie, pentru că iubirea se stinge, iar, uneori, eşti nevoit să lupţi cu o a treia persoană pentru a o păstra”, concluzionează psihologul.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa: descopera.ro