“Sunt stresata”, aceasta este expresia pe care o auzi la fiecare pas sau ai tendinta de a o spune in orice imprejurare. In conditiile unei vieti tumultuoase, pline de neprevazut, exista situatii pe care nu le poti controla, dar care te ajuta sa realizezi care este nivelul de stres pe care organismul tau l-a atins.
Daca vrei cateva elemente prin care sa iti evaluezi nivelul de stres, e important sa te gandesti la urmatoarele:
1. Calitatea somnului. Cat de repede adormi, daca ai cosmaruri, daca te trezesti des pe timpul noptii sau obosita dimineata.
2. Hrana. Daca ai tendinta de a manca obsesiv-compulsiv, daca mananci mai mult sau mai des decat este nevoie, ori prea rar sau o cantitate mult prea mica. Daca iti este mereu pofta de ceva dulce.
3. Greutatea corporala. Daca ai slabit in ultima vreme mai mult de 2 kg, fara sa depui efort, sau daca te-ai ingrasat, aparent fara motiv.
4. Viata sexuala. Daca nevoia de sex este exagerata sau lipseste cu desavarsire. Daca ai ejaculare precoce, lipsa erectiei, anorgasmie.
5. Lipsa de chef. Daca te simti mai mereu lipsita de chef sau de energie. Daca nu ai chef de nimic, nici sa te aranjezi, nici sa faci cumparaturi sau sa mergi la serviciu, ori sa iesi undeva cu prietenii.
6. Daca te simti agitata fara motiv sau prea agitata in comparatie cu o situatie normala.
7. Daca te simti posomorata, abatuta, nu iti mai doresti nimic, nu vrei sa te mai vezi cu nimeni. Daca ai fi intrebata, ai dori doar sa dormi si sa fii lasata in pace.
8. Activitatile zilnice. Munca nu te mai satisface, iti pare o corvoada, partenerul sau prietenii iti par inutili.
9. Dureri care vin si pleaca, care se plimba prin tot corpul tau. Acestea pot reprezenta simple somatizari ale unor stari interne de: furie, suparare, iritare.
10. Ticurile. Anumite ticuri motorii pot reprezenta o stare de dezechilibru intern.
11. Stari de: furie, teama, iritare, enervare, melancolie, suparare, senzatia ca nu esti inteles, ai impresia ca nu esti apreciat sau respectat. Cu cat sunt mai evidente si mai profunde, cu atat trebuie sa iti dea mai mult de gandit.
12. Atac de panica, transpiratii reci sau calde, senzatia ca iti amorteste o anumita parte a corpului, senzatia ca nu poti respira pana la capat sau ca inima iti bate foarte tare. Frica ca in urma acestor stari sa nu suferi un atac de cord sau un accident cerebral.
13. Adictiile care se agraveaza: alcoolism, fumat, droguri.
14. Ipohondrie.
In general, in spatele acestui termen se pot ascunde probleme psihologice sau psihiatrice ce se pot agrava. Astfel, putem descoperi ca ceea ce denumesti tu stres poate fi:
1. O tulburare de personalitate sau de comportament.
2. O tulburare alimentara: mancat obsesiv-compulsiv, bulimie, anorexie, obezitate;
3. Un sindrom depresiv sau un sindrom anxios;
4. O problema medicala;
Daca evaluezi cei 14 factori si descoperi ca ti se potrivesc majoritatea, ar fi bine sa apelezi la un specialist: medic de familie sau psiholog. E indicat sa iti faci o lista cu elementele negative din viata ta, sa iti faci un plan care sa tea jute sa iti remediezi problemele. Fiecare om are limitele lui, iar anumiti factori de stres il pot imbolnavi. De multe ori, se poate boala sa se fi instalat, iar tu sa crezi ca esti doar stresata, ceea ce poate agrava afectiunea de care suferi.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : gandul.info