In calitate de psihoterapeut nu am vazut pana acum dezbatuta o tema extrem de importanta care poate duce oricand la insolvabilitatea cuplului sau, chiar la depersonalizare.
Prietenii sunt cei care, la fel ca si propria partenera sau independent de ea , pot creste o personalitate sau o pot darama. Va pot ajuta sa va creati o relatie de cuplu stabila si va pot ajuta oricand aveti nevoie.
Din pacate, foarte multi prieteni nu reusesc decat sa destrame o relatie, scotand in evidenta caracteristicile negative ale partenerei in dauna celor pozitive. Ce trebuie sa intelegeti este ca pot avea acest comportament din mai multe motive cum ar fi: egoism, narcisism, singuratate, plictiseala sau dorinta de a pune prietenia voastra mai presus de relatia de cuplu.
Am sa incerc sa enumar tipurile de comportament ce pot duce la disolutia persoanei sau a cuplului.
1. Colegul (prietenul) alcoolic si chefliu. Cel care reuseste oricum si orice ati incerca sa va atraga partenerul de cuplu in tot felul de situatii cum ar fi: intalniri zilnice sau situationale de genul:
- Intalniri in cluburi, organizate de „prienteni”.
- Sport ( tenis, fotbal, biliard…etc ) la care partenerul intarzie dincolo de o limita rezonabila…
- Trainingu-uri in timpul zilei sau de week-end organizate de firma, dupa care partenerul vine turmentat sau cu pareri despre ceea ce inseamana viata de cuplu, copilul, sau de ce nu, relatiile cu anumiti colegi sau colege diferite de ceea ce gandea initial…
2. Prietenul romantic. In aceasta categorie intra acele persoane care sunt vesnic indragostite iar dragostea lor nu este impartasita. Sau cei care gasesc doar relatii pasagere. Acestia sunt cei care tin cu tot dinadinsul sa iti povesteasca fiecare amanunt de mii de ori, despre persoana pe care o iubesc… Pot fi periculosi daca nu ii remarci la timp, pentru ca poti ajunge sa asculti ore in sir lamentarile lor, ajungand sa suferi ca si el, fara sa ai neaparat un motiv personal real.
3. Colegul workaholic. Este cel care indiferent de situatie nu reuseste, sau nici macar nu doreste, sa iasa din povestile create la serviciu. El poate purta discutii la nesfarsit despre: firma, obiective, viziune…
El este cel care in orice moment al existentei sale va sublinia importanta muncii, a banilor si a firmei independent de sitiatia voastra familiala… Familia voastra trebuie sa fie pe locul doi. Asa cum este pentru el, in cazul in care are o familie. Sau asa cum crede el ca va fi, atunci cand va avea una.
4. Prietenul fustangiu. Este acel prieten care nu accepta faptul ca sunteti intr-o relatie serioasa. Va acuza daca nu mergeti cu el ca sunteti sub papuc. Sau ca nu mai stiti sa va distrati. Ei bine, problema nu se afla la voi, cei care v-ati asumat relatia de cuplu si doriti sa o construiti in continuare. Problema este la el, pentru ca nu intelege sau nu accepta situatia voastra din egoism sau lipsa de maturitate. Cu cat il descoperiti mai repede, cu atat va puteti salva familia. Nu este vorba sa renuntati la prieteni pentru partenera. Este vorba sa va asumati ambele relatii, stabilind care sunt prioritatile..
Concluzia poate fi una singura: relatia de cuplu nu depinde doar de cei doi.
Opinia psihologului? Relatia de cuplu poate depinde de: relatia cu familia de origine (soacra, socru, cumnat…), relatia cu prietenii (care doresc ca prietenia sa fie superioara familiei), relatia cu colegii (care sunt intoxicati de munca), relatia cu o fosta iubire (ce revine doar pentru a pune paie pe foc),etc…. Poate tine de atat de muti factori incat nu va puteti imagina.
Ceea ce trebuie sa faceti este sa descoperiti cat mai curand daca va aflati personal sau daca partenera este intr-o relatie de prienie cu o persona toxica. Apoi solutii putem gasi impreuna.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : kudika.ro
No Comments