Este una dintre intrebarile profunde care ii framanta pe cei care vin la cabinet si sunt aflati la inceputul carierei sau cei care au construit-o deja.
„Omul cu adevarat fericit este acela care reuseste sa stapaneasca in egala masura munca si dragostea.” Sigmund Freud
Este una dintre intrebarile profunde care ii framanta pe cei care vin la cabinet si sunt aflati la inceputul carierei sau cei care au construit-o deja. Dar si cei care isi doresc o familie si nu o au, sau cei care au o familie dar nu se regasesc in ea. De fapt de toti cei care vor sa isi gaseasca echilibrul si fericirea si nu stiu cum, sau au temeri legate de drumul ales. Pentru ei putem evidentia cateva legaturi ce pot exista, in anumite conditii, intre succes si fericire.
- Succes = cariera: un post inalt.
- Succes = afaceri de succes: bani, valori…
- Succes = familie: liniste, bucurie, copii, camin…
- Succes = recunoastere profesionala: planuri ingineresti realizate, profesor cu rezultate, oameni de stiinta.
- Succes = recunoastere talent: pictori, sculptori, scriitori, muzicieni, artisti.
- Succes = recunoastere personala: diva, vip – persoane carora le place sa apara in mass media. Unele dintre ele prefera sa apara doar pentru modul in care arata sau se intretin.
- Succes = intoarcerea la sine: filosofi, preoti, calugari…
Succesul nu a fost vazut niciodata la fel de toata toata lumea. Pentru unii succesul reprezinta triumfului in afaceri, a atingerii unui nivel in cariera sau a obtinerii unei anumite sume de bani. Ei bine acestia sunt o categorie aparte. Multi dintre ei, odata atinse obiectivele respective, nu se mai pot bucura de ele. Ba din contra, au senzatia ca au alergat dupa o himera. Sau prefera sa epateze prin ceea ce au obtinut: bani, masini, case, valori.
Pentru ca succesul nu reprezinta neaparat atingerea fericirii. Daca succesul este vazut ca si o oportunitate de a descoperi bucuria de a trai, de a impartasi cu ceilalti din timpul personal, valorile personale atunci reprezinta o forma pozitiva de a ne trai viata. Daca este insa vazut ca si o forma de a domina pe ceilalti prin statura sociala sau valorile detinute, atunci apare o problema. Pentru ca are la baza vanitatea, nu va cunoaste fericirea, decat prin raportarea condescendeta la ceilalti.
Daca doriti ca fericirea sa fie egala cu succesul este de preferat sa va cunoasteti foarte bine si sa incercati sa va descoperiti urmatoarele aspecte:
1. Care va sunt adevaratele calitati: bunatate, responsabilitate si sa le impartasiti cu ceilalti.
2. Ce elemente de sprijin aveti: familie, prieteni, colegi, profesori si sa incercati sa transformati relatia cu acestia intr-o relatie win-win.
3. Care va sunt nevoile: cariera, familie, valori spirituale sau materiale. Si sa le puneti in acord, transoformadu-le intr-o melodie care sa va bucure sufletul.
4. Ce talentele native detineti: usurinta de a invata o limba straina, de a canta la un instrument, de a desena, sau de a comunica si sa le dezvoltati in permanenta. Acestea va pot ajuta sa va construiti o cariera sau devenindu-va hobby-uri sa va echilibreze viata.
5. Daca aveti defecte si care sunt acestea: vorbiti prea mult sau prea putin, sunteti rautacios, bolnavicios, va considerati prea inalt sau prea scund, prea gras sau prea slab… Incercati sa lucrati asupra acestora cu un psiholog si veti putea descoperi bucuria de a trai in armonie.
Dupa ce ati facut aceasta introspectie, va va fi mai usor sa descoperiti propriul drum spre fericire si succes, precum si toate acele mici bucurii presarate pe acest drum, tocmai pentru a-l face mai putin anevoios.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : kudika.ro
No Comments