Viata sexuala a unui cuplu este foarte importanta pentru bunul mers al relatiei. Insa sunt situatii in care cuplurile se ragasesc intr-un impas din punct de vedere sexual. Iata care sunt sfaturile lui Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile:
Potrivit psihoterapeutului Constantin Cornea putem vorbi despre viata sexuala a unui cuplu din mai multe puncte de vedere cum ar fi:
- Inceputul vietii sexuale, care in ziua de azi vine mult prea devreme, in conditii de intimitate sau igiena nu tocmai bune. De obicei primele acte sexuale se consuma in graba, fara prea multa pregatire si fara a se tine seama de un preludiu prelungit. De obicei femeile sunt cele care au de suferit, conform studiilor intr-o proportie de peste 65% dintre ale nu reusesc sa ajunga la orgasm in primele acte sexuale, tocmai datorita grabei si lipsei preludiului.
- Asteptarile celor doi parteneri. De cele mai multe ori femeia asteapta ca initiativa din punct de vedere sexual sa vina din partea barbatului iar acesta sa stie deja cum sa o faca sa se simta bine. De asemenea ea stie ca in cazul in care ar solicita anumite gesturi din partea partenerului, acesta oricum le va executa in graba, iar daca ar dori sa discute despre fantasmele ei, despre modul in care ii place sa fie atinsa si despre pozitiile in care se simte cel mai bine considera ca partenerul s-ar putea simti jignit, lezat in amorul propriu iar pe ea ar considera-o de proasta factura.
Opinia psihologului despre modul de comunicare legat de sexualitatea cuplului trebuie sa aiba la baza urmatoarele teme:
- Preludiul. De cele mai multe ori preludiul se confunda de catre partener cu acele atingeri in graba ianinte de penetrare, atingeri care tin de obicei conform studiilor intre 3 si 10 minute. De aceea este recomandat ca partenera sa explice in anumite momente in ce consta pentru ea preludiul si cat este de important. Sa vorbeasca partenerului de cuplu despre cum preludiul poate incepe dimineata cu o sarutare pe lobul urechii si cu o promisiune soptita. Continuat cu o discutie la pauza de pranz la telefon despre ce si cum au de gand sa faca seara, apoi o data ajunsi acasa cum pot condimenta inceputul actului sexual cu un masaj al gatului, un strop de vin rosu sau cateva betisoare parfumate ori cateva lumanari parfumate care sa creeze o ambianta de relaxare.
- Fantasmele. Despre fantasme opinia psihologului este cat se poate de scurta si succinta: tot ceea ce aduce placere ambilor parteneri este permis. De aceea este bine sa se vorbeasca in momentele de intimitate despre dorintele ascunse, despre jocurile sau jucariile sexuale preferate, despre locurile in care pot incerca sa faca dragoste cat si despre pozitiile in care simt cea mai mare placere. Toate acestea pot condimenta viata sexuala prelungind placerea.
- Frecventa actelor sexuale. In practica terapeutica de la cabinet am descoperit ca aceasta este o mare problema. Am descoperit ca in peste 90% dintre cupluri, unul dintre membrii cuplului considera ca partenerul sau partenera ii ofera prea putine acte sexuale. Este una dintre problemele cu care ma confront cel mai des la cabinet atunci cand vorbim despre viata sexuala. Pentru aceasta problema recomand consilierea sau terapia de cuplu sau macar o discutie in urma careia fiecare dintre parteneri sa vorbeasca deschis despre dorintele lor si sa incerce sa ajunga la un compromis acceptat si acceptabil de amandoi.
- Problemele sexuale: frigiditatea, ejacularea precoce, aparitia durerii in anumite momente sau tot timpul, anorgasmia, impotenta sau mentinerea cu greutate a erectiei, infertilitatea, bolile cu transmitere sexuala de care sufera unul sau ambii parteneri. Pentru oricare dintre acestea este bine sa se consulte un medic sau un psiholog pentru a se incerca rezolvarea lor cat mai urgenta.
Concluzia psihologului: incercati sa vorbiti cat mai deschis despre viata sexuala, despre ce si cum va place. Cititi cat mai mult pe aceasta tema, experimentati, locuri, jocuri, pozitii, jucarii noi. Viata sexuala este un ingredient foarte important al vietii de cuplu iar in cazul in care in cadrul sexualitatii apar probleme sau frustrari acestea vor veni sa strice si alte aspecte ale vietii de cuplu. De nenumarate ori am descoperit la cabinet in cadrul terapiei de cuplu ca in spatele multor nemultumiri se ascundeau de fapt frustrari sexuale. Asa ca aveti grija de viata sexuala pentru ca viata de cuplu sa fie completa.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : realitatea.net
No Comments