Astenia de primavara. Mit sau adevar?

Posted: 11 iulie 2014 by admin

Astenie de primavaraAstenia de primavara este primul lucru care ne trece prin minte in zilele in care ne simtim lipsiti de viata, de energie, de chef sau, pur si simplu, suntem prea obositi pentru a ne bucura de o noua zi.

Insa astenia de primavara se intalneste doar la persoanele care au trecut printr-o perioada lunga de boala, sustin specialistii, asadar starea care te incearca are, cel mai probabil, o cu totul alta cauza.

„(…) in proportie de peste 80% este depresie de primavara mai mult decat astenie”, explica medicul Constantin Cornea, Psihoterapeut la Clinica Psievolution.

„Daca evaluam starile pe care le descriu oamenii ca fiind atribuite asteniei, acestea sunt asemanatoare pana la identificare cu simptomele depresiei. Stare de oboseala, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru activitatile de obicei placute, lipsa de energie, scaderea libidoului, tulburari ale somnului, melancolie… Toate acestea sunt mai degraba semnele unui psihic slabit.

Ati vazut vreodata vreun animal care sa sufere de astenie de primavara? Eu nu. De ce nu gasim aceasta ‘boala’ si la animale?”, te intreaba specialistul.

Ce se intampla, de fapt, atunci cand credem ca traversam o perioada de astenie de primavara?

In primul rand, astenia este intalnita doar la persoanele care au trecut printr-o perioada lunga de boala, spune psihoterapeutul.

„In rest este doar o forma de somatizare a unei relatii sentimentale disfunctionale, a unui serviciu la care se lucreaza in suprasarcina sau unde persoana in cauza este platita sub nivelul la care ar trebui sau este prea putin apreciata.

De asemenea modul in care ne simtim poate aparea de la lipsa de exercitiu fizic, sau de la un somn deficitar.

Si toate acestea nu au nimic de a face cu primavara, pot aparea oricand, doar ca primavara sunt mai vizibile datorita contrastului dintre starea interna si lumea externa care revine la viata.

Deci asa numita astenie de primavara se afla in relatie eu- eu. Daca in relatia cu mine insumi nu ma simt bine voi pune vina pe vremea de afara, pe nori, pe meteosensibiliate pe stele, pe zodie sau pe orice se afla in afara mea. Pentru ca este mai simplu sa vedem in afara decat in propriul suflet”, sustine Constantin Cornea.

Nu esti singurul care trece prin astfel de stari

Din nefericire omul are la dispozitie o gramada de simturi (vaz, auz, miros, gust) sa descopere lumea externa dar nici un simt special prin care sa-si poata descoperi lumea interna, explica specialistul.

De nenumarate ori am auzit pacientii vorbindu-mi despre o gramada de afectiuni fizice care nu le dadeau pace si pentru care luau medicatie sau tineau regim. Iar in cursul psihoterapiei descopereau ca de fapt problema nu vine de la norii de pe cer ci de la norii care umbresc sufletul.

Inainte de a ne repezi sa punem un diagnostic trebuie totusi sa facem o anamneza, adica un istoric al bolii si al pacientului. Daca in cadrul anamnezei asteniei de primavara descoperim ca avem probleme in cuplu, ca nu ne intelegem cu seful sau orice alta problema care nu ne da pace, incercam prima data sa tratam aceasta problema.

Problemele sufletului au prioritate iar, din punctul meu de vedere, astenia este mai degraba suferinta unui suflet ostenit decat a unui trup lipsit de vitamine si minerale…

De multe ori omul tinde sa spuna: ma doare capul – in loc de nu am chef, ma simt rau – in loc de nu stiu ce se intampla cu mine, sau ma dor toate – in loc de ma doare sufletul. Depresia din pacate este o afectiune de care mult prea putini din cei afectati sunt constienti. Mai mult decat atat, familiile sau colegii lor se multumesc sa dea din cap sau sa se supere cand aud depresivul pentru a nu stiu cata oara spunand ca il doare ceva.

De cand cu astenia de primavara pot spune ca depresia a invatat un nou nume. Cel mai bine este sa ne sondam la interior atunci cand nu ne simtim bine sa ne intrebam ce nu facem cum trebuie si sa gasim o solutie de rezolvare a problemei, nu un nume, sau un diagnostic dupa care sa ne ascundem.

Din experienta terapeutica pot spune ca am avut multe cazuri in care doar iarna din sufletul pacientului il facea pe acesta sa nu se bucure de primavara.

Uitati-va la copii si invatati de la ei. Cum da o raza de soare cum zburda pe afara fara sa se planga de ceva. Invatati bucuria de la copii pana sa apuce ei sa invete de astenie de la voi.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : business24.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.