SINDROMUL FEMEII TROFEU LA BARBATII CU BANI SAU POZITIE SOCIALA

Posted: 31 ianuarie 2018 by admin

De ce barbatii cu un anumit statul social vad femeia ca un trofeu creat special pentru ei.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Foarte des, in lumea celor care au un anumit statut social (parlamentar, judecator, ofiter superior, manager, patron) sau cei care au o avere considerabila (oameni de afaceri, cei care au mostenit mari averi), se intalneste acest sindrom.

Ei sunt oameni realizati, au scapat de grijile zilnice si doresc sa isi traiasca viata in corespondenta cu statutul lor social sau financiar. Pot fi oameni trecuti de 60 de ani sau foarte tineri, casatoriti sau nu, principiul este acelasi. Doresc sa aiba alaturi o femeie frumoasa cu care sa se mandreasca. Alaturi de ea, vad invidia sau admiratia din ochii prietenilor, si se simt mai importanti, mai barbati.

Cum se vede viata prin ochii unui astfel de barbat insurat sau nu?

Cei insurati se pot grupa in trei categorii.

1. Cei care isi doresc sa pastreze si sotia si copiii.

Barbatii din aceasta categorie vad “femeia trofeu” ca pe o aventura. Astfel se simt importanti in ochii prietenilor sau colegilor. Se hranesc din admiratia si invidia acestora. Problemele apar atunci cand “femeia trofeu” isi doreste mai mult. Atunci barbatii intra in depresie pentru ca nu gasesc resurse sa renunte la familie si copii, dar nu doresc sa renunte nici la amanta. Fiecare in parte il hranesc in mod diferit. Familia ii ofera stabilitate, iar amanta distractii. Pus in situatia de a alege, el se poate comporta astfel:

– Daca sotia se decide sa divorteze, depresia se accentueaza, pentru ca amanta nu ii este de ajuns. Cel putin o vreme…

– Amanta gaseste un alt partener, care ii face promisiunea de a se casatori cu ea sau se decide doar sa isi insele amantul pentru a-i da senzatia ca, in cazul in care nu divorteaza pentru ea, o va pierde. Situatie in care, barbatul ori cauta sa isi recupereze amanta, ori renunta. In ambele situatii starea barbatului se deterioreaza… ceea ce dovedeste faptul ca este genul care doreste sa joace la doua capete, dorind doua vieti paralele din care sa se hraneasca diferit.

– Acest joc poate functiona doar daca gaseste o sotie total dependenta de el, care sa ii accepte orice in dorinta de a nu il pierde. Sau o amanta care sa isi accepte rolul, pana cand, isi va gasi o alta varianta mai viabila.

2. Cel care renunta la sotie pentru amanta.

Astfel, el considera ca isi poate trai cu adevarat viata. Sotia nu mai era buna, nu ii mai oferea ceea ce isi dorea el: distractie, fun, calatorii, experinte deosebite. Aceste relatii pot functiona o vreme pana cand amanta va ajunge sa se comporte cum se comporta fosta sotie. Sau pana cand amanta isi va gasi un alt barbat, mai important, mai bogat, sau mai potent….

3. Cel care renunta la “femeia trofeu” pentru sotie. Relatia va functiona o vreme, poate isi va pune cenusa in cap si va incerca sa stearga urmele raului facut familiei. Dar, o data ce a simtit admiratia si invidia celor din jur, datorita “trofeului”, mai devreme sau mai tarziu va dori din nou sa simta acele emotii. “Femeia trofeu” este ca un drog. Odata ce ai gustat din el si ai simtit emotiile intense traite, vei dori sa te infrupti din nou….

Cum se vede viata prin ochii “femeii trofeu”?

Foarte simplu. Sunt frumoasa si pentru asta trebuie sa platiti. Eu ofer frumusetea mea si nu o pot oferi pe gratis. Cine da mai mult? Si pentru ca sunt frumoasa, nu merita sa muncesc, decat daca nu am alta variata. Dar, o data ce apare “sponsorul” sau “barbatul trofeu”, cel care isi permite sa plateasca pentru frumusetea mea, atunci putem stabili o relatie minunata… relatie in care eu ofer: frumusete, tinerete, distractie, sex si o gramada de alte nebunii. Lucruri care costa mult, dar in egala masura te pot face sa te simti mandru ca ma ai. Vei fi invidiat si multi isi vor dori sa aiba ceea ce ai tu, nu este un sentiment minunat? Si nu merita oare efortul sau pretul? Cand ai mai simtit tu asa ceva? Te face sotia sau familia sa simti aceste emotii? Clar nu! Tocmai de aceea tu ma vanezi iar eu ma las cucerita. Este un schimb echitabil in fond si la urma urmei, nu crezi?

 Ce valoare are un barbat bogat sau celebru daca nu are o masina scumpa, o casa imensa si nu are la brat o femeia superba? Pentru ce a muncit, daca nu pentru toate acestea?

Care sunt “costurile”?

• Propria familie. Cea pe care ai construit-o si o poti pierde pentru un simplu “moft”.

• Afacerea sau banii. Datorita costurilor de intretinere a “trofeului”.

• Mintile sau echilibrul interior. Pe care le poti lesne pierde atunci cand “trofeul” te insala cu unul mai tanar, daca esti mai in varsta. Sau cand decide sa se culce cu un prieten de-al tau, doar pentru ca ai suparat-o si a vrut sa iti dea o lectie. Ori atunci cand te paraseste pentru cineva mai bogat sau mai interesant.

• Sanatatea. Pentru ca emotiile si noptile pierdute isi au costul lor. Deasemenea mai sunt gandurile ca te insala, atunci cand nu este cu tine, sau cand esti plecat cu familia, care te rod la interior. Despre aceste costuri, in momentele tale de luciditate, recunosti ca sunt exorbitante, dar nu te poti opri. Si toate acestea te macina si te imbolnavesc. Astfel apare invariabil tendinta de a te descarca pe cine nu trebuie, cum ar fi: copiii tai, sotia ta, angajatii, prietenii, colegii.

• Adictiile. Alaturi de o astfel de persoana solicitanta si incitanta poti deveni foarte usor alcoolic (chiar asa te numesti daca consumi in exces, eventual zilnic, orice bautura care contine alcool). Drogurile, care intensifica placerea dar creeaza in schimb dependenta (de la marihuana la cocaina – doar esti bogat si reprezinti o tinta pentru orice dealer…).

• Bijuteriile, masinile, casele, vacantele scumpe, cheltuielile de intretinere. Toate acestea se pot duce pe apa Sambetei.

 In loc de concluzie. “Femeia trofeu” iti poate fi sotie sau amanta, este frumoasa si dorita de foarte multi. Dar iti creeaza senzatia ca este dificil sa intretii o relatie cu ea, daca esti foarte gelos sau daca nu esti dispus sa cheltuiesti foarte mult, pentru a o intretine sau pentru a o pastra. Gandeste-te bine daca tot ceea ce are ea de oferit este doar frumusetea, merita oare efortul? Daca pe langa frumusete nu are si: cultura, educatie, calitate profesionala sau dorinta de a-si construi o cariera, inseamna ca va trebui sa o intretii. Iar daca tu crezi ca merita sa intretii un trofeu doar de dragul frumusetii, fara sa primesti si altceva in schimb, atunci inseamna ca iti asumi relatia respectiva, cu toate costurile incluse.

Dar daca, totusi, iti doresti mai mult decat frumusete, si anume o persoana alaturi de care sa construiesti o familie, un camin, copii, clipe de sex dar si de tandrete, momente de distractie dar si de seriozitate, atunci frumusetea nu poate fi de ajuns. In aceasta situatie, poti doar folosi trofeul… Asa cum au facut si cei dinaintea ta, si cum o vor face oricum si cei ce vor veni dupa tine. Fara sa mai vorbim de cei care beneficiaza de serviciile ei in acelasi timp cu tine, dar de care tu nu stii…

Trofeele in sport sunt detinute de un sportiv doar atata timp cat se afla in varf. Apoi vine cineva mai bun, care castiga acelasi trofeu. Cam asa merg lucrurile si cu “femeia trofeu”… Singura diferenta consta in faptul ca viata unei femei trofeu, este destul de scurta (si ea stie cel mai bine acest aspect). Pentru ca, mai apoi, nu o mai vrea nimeni. Bine ar fi sa constientizezi macar momentul, in care te poti capata cu un trofeu, pe care nu il mai vrea nimeni, decat tu…

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : kudika.ro