Interviu Exclusiv Psiholog Dr. Constantin Cornea

Posted: 26 februarie 2018 by admin

Vremurile se schimbă, responsabilitățile cresc și suntem provocați să fim din ce în ce mai buni. Atunci când nu mai vedem decât problemele simțim nevoia unui ajutor care să ne deschidă ochii asupra soluțiilor. Uneori e nevoie doar de o simplă îndrumare, alteori de un sprijin serios. Un astfel de ajutor poate veni de la psiholog. 

Am stat de vorbă cu dr. Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution (www.psievolution.ro) pentru a afla mai multe despre această meserie, despre problemele cu care se confruntă oamenii care apelează la serviciile lui și de ce este bine să căutăm ajutor specializat atunci când ne simțim depășiți de diverse situații.

Aşadar vă invităm să citiţi un interviu în exclusivitate pentru Reţete de Sănătatecu dr. Constantin Cornea. 

  1. De ce să mergem la psiholog și când e bine să cerem ajutor specializat?

Psihologul este doctorul sufletelor. Este bine să apelați la psiholog atunci când va confruntăți cu un anumit tip de probleme cum ar fi:

– nu mai vedeți nici un mod în care vă bucurați de viață, familie, relație, serviciu. În această situație este posibil să suferiți de sindrom depresiv sau sindrom bipolar

– când va simțiți singură, neînțeleasă, abătută, lipsită de vlagă, plangeti cu ușurință, aparent fără motiv. Putem vorbi de un sindrom depresiv

–  când aveți atacuri de panică

– atunci când conștientizați că nu va puteți face înțeleși de cei din jur sau când credeți că nu îi mai puteți suportă. Putem vorbi de agorafobie, sau anxietate

–  când aveți probleme cu greutatea (obezitate, anorexie, bulimie, mâncat obsesiv-compulsiv)

– când aveți un partener și nu va mai înțelegeți cu acesta sau când nu reușiți să legați o relație

–  când nu va mai înțelegeți cu propriul copil, sau când acesta are gesturi antisociale sau rezultate slabe la învățătură

–  când aveți probleme legate de somn, somnolență, când adormiți cu greutate, când aveți coșmaruri sau vise care se repetă

–  când aveți probleme legate de viață sexuală: anorgasmie, frigiditate, ejaculare precoce. Sau considerați că viață sexuală nu va aduce satisfacția pe care o meritați.

Acestea pot fi doar câteva dintre problemele care ar trebui să va îndrepte pașii spre un psiholog…

  1. În general oamenii se tem să meargă la psiholog.  Ne puteți explică de unde vine această reticență?

Reticența provine, din păcate, din lipsa de educație socială sau, de ce nu,  culturală. Pentru că omul este obișnuit să ceară ajutor doar atunci când are o problema fizică sau atunci când simte că nu mai poate și eventual este adus pe brațe sau pur și simplu târât…

  1. Există, de asemenea, oameni care devin dependenți de sfaturile și îndrumarea psihologului. Există o perioadă optimă pentru fiecare tip de problemă în parte sau totul depinde de felul în care răspunde „pacientul” la psihoterapie?

Eu sunt convins că orice psihoterapeut coleg este foarte bine pregătit, ceea ce face aproape imposibilă o dependență.

Despre durata terapiei trebuie spus faptul că există diferite tipuri de terapie, de scurtă durată, orientate spre rezolvarea imediată a unei probleme sau de lungă durata cum ar fi cură psihanalitică. Durata depinde deci, de terapeut și modul de terapie în care este el specializat. Sau de pacient și nevoile acestuia.

  1. Oamenii care ajung la psiholog se confruntă de obicei cu tot felul de probleme pe care nu le pot rezolva sau gestiona singuri.  Dar care sunt problemele cu care se confruntă un psiholog în relația cu pacientul? Ce este cel mai greu de gestionat din punctul lui de vedere?

Despre bucătăria internă a terapeutului, prefer să nu vorbesc foarte mult. Depind și acestea de caracterul și temperamentul psihologului, de experiența acestuia, cât și de viață lui privată sau de hobby-uri.

  1. De ce credeți că a crescut atât de mult numărul persoanelor care fac atac de panică?

Simplu, datorită cerințelor societății ce au crescut enorm, într-un timp relativ scurt, ceea ce a accentuat problemele individului. Astfel încât, sindromul depresiv sau anxietatea tind să se agraveze într-un mod accelerat, ducând la atac de panică.

  1. Poate fi prevenit un atac de panică?

Oarecum. Doar dacă putem ajunge să conștientizăm solicitările din partea celorlalți ce ne pot depăși cândva posibilitățile de apărare. Adică să putem previziona din timp, situațiile care ne poate duce mai târziu la un atac de panică și să le rezolvăm înainte de a se agrava.

  1. Facebook s-a născut că o rețea de socializare menită să apropie oamenii din toată lumea, mai apoi a început să fie folosită și în alte scopuri. Că psiholog, ce impact credeți că au rețelele de socializare asupra oamenilor? Îi apropie sau îi distanțează de fapt?

Este extrem de dificil să vorbim la modul general despre o rețea care include un număr imens de persoane. Însă putem spune că totul depinde de fiecare individ în parte, de așteptările fiecăruia, dar și de trăsăturile sau tulburările lor psihologice. Iar despre scopurile ascunse alte unei astfel de platforme, fără să fiu adeptul teoriei conspirației, pot spune că nici un instrument nu se naște și nu crește la un asemenea nivel dacă nu există și anumite interese. Cele mai simple fiind cele de natură financiară, că să nu intrăm în „amănunte”…

  1. Au rețelele sociale vreun impact negativ asupra oamenilor?

Pot avea în măsură în care oamenii pot confunda lesne mediul on-line cu viața reală. Și de aici tot impactul negativ de rigoare. Pentru că sentimentele nu pot fi reproduse virtual, cel puțin deocamdată, o strângere de mână, o îmbrățișare nu pot fi înlocuite cu adevărat niciodată de un like și nici nu îți pot ține de cald atunci când dormi singur…

  1. Deși par mai deschiși că oricând, oamenii din ziua de azi „comunică” mai mult din spatele ecranelor de toate felurile. Credeți că datorită acestui lucru s-a modificat în vreun fel dinamică relațiilor?

Bineînțeles. Unii oameni au devenit mai „deschiși” ascunzându-se în spatele unui avatar la început, pentru ca mai apoi să aibă curajul de a replica în viață reală. Alții, din contră au avut de suferit, pentru că au remarcat faptul că, în mediul virtual nu mai sunt atât de populari cum erau în clasă, la școală sau la birou….

  1. Cum explicăți faptul că deși oamenii sunt tot mai în contact unii cu ceilalți datorită tehnologiei sunt totuși din ce în ce mai anxioși?

Pentru că oricât ne-am dori și oricât ar avansa tehnologia, procesele funcționale de bază ale omului se bazează pe emoții, sentimente, afecte. Iar cele din mediu virtual sunt greu de adus în viață reală….

  1. Omul din ziua de azi a pierdut tihna vremurilor de altădată. Credeți că începe să se mulțumească cu mai puțîn sau că pur și simplu se adaptează acestor vremuri? Ce putem face pentru a ne relaxa și a ne odihni atunci când „deadline-urile” ne stresează chiar și când nu suntem la job?

Cu siguranță a pierdut din tihna vremurilor de altădată, pe deoparte, dar și de grijie, frica, spaima vremurilor în care războiul sau foametea făceau parte din viață. Nu putem face referire la vremuri, fără să luăm în calcul măcar ultimii 1000 de ani.

Legat de relaxare, putem încerca yoga, tehnici de respirație, sport. Putem merge mai des la spectacole, ori să ne cufundăm în lectură unei cărți de calitate sau încerca să comunicăm cu familia, sau prietenii. Dacă nu reușim de unii singuri, poate fi rezolvabil apelând la un psiholog sau de ce nu, la un preot. Sau dacă situația se agravează foarte tare, este posibil să avem nevoie de medicație psihiatrică.

  1. Cu siguranță ați reușit să ajutați mulți oameni prin prisma meseriei. Sunt totuși „cazuri” pe care nu le-ați putut rezolva? Aveți vreun regret în acest sens?

Regrete sunt și vor exista, cred eu, în viața oricărui profesionist adevărat. Pentru că te poți întreba oricând, dacă nu puteai face mai mult, dacă abordarea putea fi cumva schimbată sau timpul pacientului de schimbare trebuia respectat mai mult. Dar sunt chestiuni, din nou o spun, legate de bucătăria internă a oricărui profesionist, greu de explicat în cuvinte simple pentru a nu fi judecat greșit sau pentru a fi înțeles pe deplin.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : retetedesanatate.ro