Exista criza varstei de mijloc?

Posted: 7 iunie 2018 by admin

Despre crizele care tin de varsta s-au scris carti, s-au facut filme iar psihologia a incercat sa se transforme oarecum in numerologie incercand sa descopere varstele periculoase. Si au identificat crizele de 25 de ani, de 30, de 35, de 40 sau 45, de 50 si asa mai departe.

Din experienta terapeutica pot spune ca asa numitele crize existentiale ce apar la anumite varste nu tin de varsta ci de anumite situatii. Inainte de orice trebuie sa spunem ca aceste crize sunt in relatie cu rolurile persoanei si apar in functie de cum decurg aceste roluri. Ele se pot grupa in roluri de familie, roluri care tin de profesie sau job, roluri sociale.

Roluri familiale:

  • Rolul de sot
  • Rolul de tata
  • Rolul de fiu
  • Rolul de iubit

Roluri care tin de job:

  • Rolul de angajat
  • Rolul de angajator
  • Rolul de somer

Roluri care tin de societate:

  • Rolul de prieten
  • Rolul de amic sau cunostinta
  • Rolul de amant

Am enumerate cateva categorii si subcategorii de roluri pentru a spune ca aceste crize apar in cadrul unuia sau mai multora dintre rolurile pe care omul le joaca in societate si au ca si motor propriile asteptari de la el sau de la cei cu care interactioneaza. Asa apare conflictul care va duce la declansarea crizei. Exemplele sunt nenumarate dar am sa incerc sa va ofer cateva precum si solutiile ce pot duce la rezolvarea crizei.

In cadrul rolului de angajat/angajator pot aparea conflicte care pot schimba persoana in cauza comportamental sau o pot face sa ia decizia de a divorta sau de a-si insela partenera. Presiunile ce pot aparea in cadrul acestor roluri pot fi: supra-sarcina sau sub-sarcina profesionala, sub-plata sau supra-plata, timpul petrecut la serviciu, amploarea renumelui profesiei sau a functiei detinute, aparitia unei colege disponibile, trainigurile sau team buildigurile, dezvoltarea foarte mare a unui partener din punct de vedere al profesiei sau financiar in raport cu partenera de viata. Toate acestea pot pune presiune pe individ si il poate face indiferent de varsta sa isi reconsidere parerea despre familie, lume, viata. Pentru ca toate presiunile negative sau pozitive produc scchimbare, uneori in bine alteori in rau.

Deasemenea rolul de prieten. Stim cu totii cat de mare importanta are mediul de prieteni si cat pot influenta acestia individul. Asa se poate ajunge la alcoolism, la pierdut zile si nopti, sau poate duce la concedii de vis si petreceri de week end reusite.

Concluzia este ca toate aceste roluri descrise mai sus, cat si altele sunt parte a personalitatii individului. Se intrepatrund si din aceasta impletitura se pot naste persoane cu un caracter si comportament manierat sau se pot naste monstrii. Este foarte bine pentru cei a caror comportamente lasa de dorit sa incerce sa apeleze la ajutor specializat pentru a putea identifica cu acuratete de unde provine problema si cum o poate rezolva inainte ca problema sau problemele sa il acapareze si sa il transforme.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : fashionandbeauty.ro