De ce am nevoie de un life coach?

Posted: 17 iunie 2018 by admin

Manager, sot, parinte, fiu acestea sunt cele 4 roluri principale pe care trebuie sa le joace omul modern. Este o persoana indeajuns de bine pregatita sa le poata juca pe toate bine astfel incat nimeni sa nu aiba de suferit (compania, angajatii, familia, sotia, parintii)?

Plecand de la marturia reala unui manager „Numele meu este Sorin, sunt General Manager si nu simt ca ma bucur de ce am realizat pana acum. Am ajuns in sfarsit dupa ani de munca Director si nu inteleg de ce nu mai am puterea sa ma bucur de nimic. Familia mea, dar mai ales sotia ma acuza ca nu ma mai implic de loc in viata de familie. Cum se poate una ca asta, ei nu inteleg cat de greu este sa ai un post ca al meu, ce responsabilitate imensa am eu? Simt ca pot face ceva original in firma noastra, dar nu cred ca oamenii sunt pregatiti sa asimileze ceea ce doresc eu asa ca am sa merg pe viziunea veche chiar daca stiu ca nu este buna”. Sorin este din Vancouver si atunci cand a apelat la mine era intr-o situatia ce parea fara iesire. Ajusese pe un post foarte bun dar simtea ca scapa fraiele propriei vieti fara sa stie de unde i se trage asta…

Ei bine motivele pentru care un manager poate apela la un Life Coach pot fi multiple. Dar in genere contin acelasi adevar major. Si anume ca uneori poate fi greu sa impace cele cateva roluri pe care le are: rolul de manager; rolul de sot; rolul de tata; rolul de prieten; eventual rolul de fiu.

Aceste roluri imbinate aduc sau nu satisfactie sau bucurie in viata celui care are nevoie de coach. Antrenorul sau coach-ul este cel care reuseste sa oglindeasca:

  • tot ceea ce angajatii nu pot exprima din teama de a nu fi concediati;
  • sotia nu poate gasi cuvintele sau momentul potrivit pentru a ajunge la inima sotului;
  • copii nu pot trece dincolo de frustrarile mamei negasindu-si locul in viata de serviciu a tatalui;
  • prietenii nu se pot opri din sfaturi, bune sau inutile sau presiunea relativ constanta de a se folosi de functia prietenul lor atat de important pentru a-si angaja: sotia, mama, amanta sau pe alti prieteni;
  • ori familia de origine si anume parintii care se plang de lipsa de atentie a fiului ajuns acum care nu mai are timp pentru ei.

Toate acestea sunt presiuni externe care tindeau sa acapareze viata lui Sorin. Temerile lui erau de doua feluri: cele legate de job: am sa fac fata, gasesc cele mai oportune solutii de management, solutiile gasite le pot implementa coerent fara sa tip, fara sa ranesc pe nimeni, fara sa imi fie tema? Si cele legate de familie: oare sunt un tata si un sot bun? Oare am indeajuns de multa grija de cei care m-au nascut?

Poate multi dintre oamenii de afaceri ar trebui sa-si ia un coach, si aici fac o paranteza – este teoria creierului limpede scoasa de americani cand au facut prima centrala nucleara, la un moment dat, ca si legenda, trebuiau sa treaca niste circuite printr-o anumita zona si erau 20 de ingineri acolo si nu gaseau o solutie sa treaca curentul in asa fel incat sa nu existe posibilitatea unui scurt circuit sau explozie. In timpul discutiilor a trecut pe acolo Nea Gica, electricianul cladirii si el a gasit o solutie geniala foarte repede – aceasta este teoria creierului limpede, trei oameni care se afla intr-o intalnire sunt furati de sirul povestii si nu mai vad dinafara. Rolul unui coach este acela de a vedea lucrurile din exterior si sa consilieze in consecinta.

Pentru a va sigura ca aveti un Life Coach de calitate aveti grija ca acesta sa aiba pregatire psihologica si mai ales sa aiba calitatea de psihoterapeut, asta inseamna ca are toate cunostintele necesare despre aparatul psihologic, despre mecanismele psihologice si mecanismele de aparare. Apoi ca acesta are experienta necesara pentru a corobora cele minim 4 sau 5 roluri importante: manager, sot, tata, prieten, fiu.

Viata este superba si merita traita! Aceasta sintagma este motto-ul de la care pleaca un Life Coach de calitate. Ramane doar sa aveti disponibiitatea de a va deschide si de a dori sa va bucurati de ea. Totul incepe de la: Ma numesc Sorin.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : mediafax.ro