Ce bine ca fericirea nu exista!

Posted: 14 decembrie 2017 by admin

Ieri, am participat la un workshop privat sustinut de psihoterapeutul Constantin Cornea. Si am aflat (sau mi s-a confirmat) ca fericirea pur si simplu nu exista. Asta inseamna ca sunt oameni care alearga o viata intreaga dupa ceva ce nu poate fi creat sau atins. Adica dupa fericirea aceea pe care care au vazut-o in filme sau au citit-o in carti si si-au imaginat ca va fi a lor. Numai ca ea e o simpla sintagma filozofica.

Abia in momentul in care constientizam ca fericirea nu exista, putem incepe sa fim fericiti cu adevarat. Adica putem incepe sa ne construim propria fericire din toate sentimentele de bucurie pe care le avem. Cu cat mai multe si mai dese, cu atat mai bine.

Faptul ca fericirea nu exista decat in masura in care ne-o cream singuri e de fapt un lucru minunat. Sta in puterea ta sa spui pur si simplu stop si de la capat: de azi voi fi fericit, de azi voi sti sa recunosc si sa apreciez toate lucrurile mai mari sau mai mici care imi bucura sufletul. Hai ca va dau si eu o mana de ajutor la treaba asta, in cele ce urmeaza. Informatii calde si bune, stranse de la workshop si date cu drag mai departe.

Ce inseamna de fapt sa fii fericit? Sa te simti implinit, echilibrat, satisfacut, apreciat, iubit. Numai ca toate deodata se intampla intr-o singura situatie: atunci cand esti indragostit. Doar in acel moment esti fericit, fara sa fi facut ceva in acest sens. Pur si simplu esti fericit, iar cuvintele sunt prea mici si prea putine pentru a descrie ceea ce simti.

Chiar daca nu esti indragostit, ar trebui sa stii ca poti spera la fericire! Pentru ca fericirea care tine de tine, cea pe care o poti visa, construi si implini are doar 5 capitole: eu, familia,cariera, prietenii  si  hobbyurile. 

Cap de lista pentru capitolul EU sunt somnul, sexul, alimentatia si sportul. Daca stai bine la aceste capitole, deja esti cu un pas mai aproape de fericire. Eu recunosc, am auzit de somn si m-am blocat. La cata lipsa duc de asa ceva, se pare ca va trebui sa imi bazez fericirea pe alte aspecte. Ma rog, la restul stau binisor, deci mai compensez. Nu spun ca n-ar fi loc de imbunatatiri, dar le-am trecut pe lista.

Pentru capitolul FAMILIE, vorbim atat de familia de origine (parintii, fratii), cat si de cea proprie (sot, copii). Sa amintim si de familia extinsa, adica nasii, finii, pe care este bine sa ii alegem, printre altele, la un nivel financiar similar cu al nostru.

Important este ca in relatia cu familia de origine sa existe respect, afectiune, grija si dragoste. Stabilirea unei rutine de vizite ajuta tare: fie ca le place, fie ca nu, ai tai se vor obisnui cu gandul ca te vor vedea o data pe saptamana, spre exemplu. Nu mai des, si atunci evitati discutiile inutille.  Si planurile de viata joaca un rol important aici, de retinut fiind sa traim propriul vis, nu pe cel nerealizat al parintilor nostri, cum se intampla adesea.

Daca vorbim de familia proprie, e bine de stiut ca nici partenerul perfect nu exista. Da, e utopic, fix ca fericirea. Deci nu-l mai cauta! Alege, in schimb, sa fii fericit langa partenerul tau, atat timp cat nu incerci sa il schimbi prea mult fata de cum era cand v-ati cunoscut si cat te pastrezi la randul tau in aceeasi parametri. Inevitabil, ajungem si la capitolul sex. Aici e important sa facem diferenta intre fantezie (care presupune costume, pozitii noi, obiecte sexuale) si  fantasma (care se refera la lucruri precum sexul in trei, droguri, schimburi de parteneri). Daca fanteziile sunt binevenite, din experienta lui Cosntantin Cornea, rar exista cupluri care sa fi rezistat dupa ce au pus in practica fantasme.

In CARIERA e esential sa faci ceea ce iti place. Dar nu sa iti trasformi hobby-ul in job, pentru ca atunci va deveni preocuparea ta constanta: te va urmari la somn, va fi langa tine si dimineata si va ramane pe tot parcursul zilei. Eu simt ca incep sa patesc asta cu blogul. Inca reusesc sa mai trag linie, sa spun stop, pauza, vreau film, vreau timp cu copiii sau cu iubitul sau timp pentru mine. Sper sa imi iasa si in continuare, cu cat blogul va creste.

Ca idee, problemele de la serviciu ar trebui sa ramana la serviciu. Dincolo de usa biroului, esti platit sa iti traiesti propria viata si atat. Gandeste-te la asta data viitoare cand ii vei trece pragul.

Nu uita de cele 8 ore de somn, 8 ore de job si 8 ore de viata sociala. Da, stiu, si pe mine ca cam debusoleaza capitolul asta, dar nu strica sa stim macar la nivel teoretic cum stau lucrurile. Si spre ce sa tindem.  Bine de retinut in plus: colegii de serviciu iti sunt resurse, nu prieteni. Trece pe lista si updatarea perpetua, alaturi de dezvoltarea personala.

Privind PRIETENII, asa cum fericirea si partenerul ideal nu exista, ar fi bine sa uiti, se pare, si de “cel mai bun prieten”. Te poti inconjura,  in schimb, de oameni cu care sa imparti diverse pasiuni: cu X merg la tenis, cu Y imi place sa iau masa, in vreme ce eu si Z rupem cluburile. Mai exista si prietenii toxici, pe care ii poti recunoaste usor: sunt cei cu diverse dependente (alcool, droguri, tigari), victima vesnica (sa iti spun ce am patit), imaturii (nu ti se potriveste partenerul, sa iti spun de ce), neajutoratul (ma poti imprumuta cu bani, ai un job pentru mine). Cu prietenii adevarati ai, pe de alta parte, o relatie de tip win-win.

De HOBBY-uri avem nevoie pentru ca ne echilibreaza. Indiferent de tipul lor. Pot fi hobby-uri sociale: asta le place lor, deci imi place si mie. Sau hobby-uri personale: vad ce ma bucura si abia apoi gasesc cu cine sa impartasesc aceeasi activitate si placere. Hobby-ul adictiv poate starnii reactii de genul: daca nu ma duc la sala, simt ca mor! Trebuie sa merg la peste, ca altfel o iau razna! Exista si hobby-ul periculos, care ar trebui urmat doar sub supravegherea unui antrenor, nu oriunde si oricum: parasutism, alpinism, raliu. Hobby-ul de portofoliu se refera la spectacole, teatru, restaurante cu specific, unde mergi pentru a stabili intalniri cu persoanele cu care vrei sa formezi o relatie.

Asadar, folosind propriile valori, poti construi ingredientele de mai sus: eu, familia, cariera, prietenii si hobby-urile. Ai toate sansele ca asta sa iti aduca un plus de bucurie. Cu cat ai mai multe ingrediente, cu atat viata va fi mai savuroasa.

Totul depinde de tine, ne asigura Constantin Cornea, de cat de bine te cunosti si de cat de mult iti doresti sa te transformi in cea mai buna varianta a ta. Scuzele si motivele de genul: am mai incercat si nu mi-a reusit!am vrut, dar nu am putut! nu-si au locul. Totul incepe cu un vis si un plan. Tu le ai?

In alta ordine de idei, experienta workshopului sustinut de psihoterapeutul Constantin Cornea (intr-o maniera proprie, trebuia sa fii acolo ca sa intelegi de ce ne-a placut atat) e clar de repetat. Ramai cu niste lucruri dupa, care te fac sa te gandesti: mai sa fie, cat de simplu era totul si eu alergam dupa cai verzi pe pereti… Deja conturam urmatoarea intalnire si, in functie de ce mai aflu, am grija sa dau mai departe catre voi. Acum ca stim cum sa fim fericiti, trecem la next level.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: ruxandraluca.ro